Еврокомисар: България е следващият член на еврозоната. Но да не прибързваме – вижте Гърция

За мен България е следващият член на еврозоната. Но да не прибързваме – вижте Гърция, която се присъедини, без да бъде готова.

Това заяви в предаването „Здравей, България“ по БТВ еврокомисарят Пиер Московиси, който е в България за среща на Еврогрупата – финансовите министри от ЕС.

Заедно с него гост в студото бе президентът на ПЕС Сергей Станишев, който вчера инициира конференция за еврото, на която гост бе премиерът Борисов. Форумът очерта национален консенсус за присъединяването ни към еврозоната, подчерта Станишев. „Спецификата на България е друга – ние сме различни и от Гърция, и от Чехия. От 20 години сме във валутен борд и голяма част от негативите при присъединяването са изконсумирани“, подчерта Станишев. И обърна внимание, че икономистите са развенчали този мит, че при влизането в еврозоната цените ще се повишат.

Това са фалшиви новини, включи се в разговора Московиси.

2025 г. е реалната години за присъединяване на България към еврото, тогава поколението, родено при присъединяването ни към ЕС, ще влезе на пазара на трута, подчерта президентът на ПЕС. Станишев предупреди, че в ЕС има достатъчно влиятелни сили, които искат да ни изтласкат от центъра на Европа и да ни пратят в периферията. Затова е необходимо непрекъснато да полагаме усилия и да бъдем в сърцето на ЕС.

Източник: Епицентър.бг