Европа трябва да се разведе със САЩ, ако иска да оцелее

Европа трябва да се разведе със САЩ, ако иска да оцелее

Европа може да е имала славно минало, но се очертава да придобие безславно бъдеще.

В днешни дни Европа се е превърнала в едно куче, което върти опашката си всеки път, когато САЩ е навести. В Брюксел отсъства каквото и да е полезно решение за Европа, вместо това се изпълняват безропотно всички нареждания, които пристигнат от Вашингтон. Всяка европейска страна е подложена на огромно американско вмешателство, което не и дава и глътка въздух.

Окупацията на Европа от САЩ и превръщането и на колония не е нещо ново, но в последните години започна да се усеща осезаемо това издевателство. Някога САЩ са били европейска колония, но сега ролите са обърнати и Европа е нейна колония. В това положение Европа няма друг избор, освен да поведе борба за своето си освобождение.

Европа изцяло зависима от волята на САЩ

Колонизирането на Европа от САЩ започна веднага след края на Втората световна война, когато целият континент беше превърнат в руйни. Британският военен историк Базил Лидъл Харт обяснява, че Втората световна война е триумф на САЩ и голяма загуба за бившите колониални империи Великобритания и Франция. Той посочва, че е глупаво Британската империя да празнува победата си, защото тя реално загуби своите презокеански владения и се превърна в един обикновен остров. Същото се отнася и за Франция, която след войната загубва своите си колонии. Общо взето Втората световна война раздробява бившите империи на Великобритания, Франция и Германия, и ги превръща в едни покорни държави, изцяло зависими от волята на САЩ.

САЩ финансират Европа след войната и възстановяват икономиката и, но по този начин е правят длъжник. Под американски натиск се обединяват европейските държави в съюз, който по-късно ще бъде кръстен „Европейски съюз“. Този съюз е създаден за противопоставянето на Запада на Съветския съюз. Той е имал за цел да ускори икономическото развитие на западните страни, както и да насърчи търговията между тях.

САЩ използват Европа, като инструмент за постигане на целите си

Обаче социалистическият лагер през 1989 година започва да се разпада и желязната завеса престава да съществува. За Западна Европа вече няма реална опасност, но в нея САЩ са дълбоко проникнали вече и направляват нейният финансово, икономичен и политически живот.

С цел САЩ да се докопат до нови сфери на влияние, решават да използват досега добре създадената структура на Европейския съюз, като към него присъединят и бившите социалистически държави. От този миг Европейският съюз вече не е носител на развитие, а става инструмент в ръцете на САЩ за постигането на собствените им цели.

Ноам Чомски подчертава, че за САЩ Европейският съюз е средство и заплаха. Средство е, защото чрез него се налага американската политика в Европа. Веднага обаче се превръща в заплаха, когато започне да се развива и да предявява претенции за по-голяма независимост от САЩ. Балансът, който искат САЩ да постигнат е една развита Европа, колкото да отстоява заплахите от Русия, но в същото време и слаба, която да не може да се противопоставя на американската воля.

Например веднага, когато Европейският съюз започне да се развива и САЩ го натискат да се разширява. Чрез приемането на нови страни членки, които говорят на диалекта на „третия свят“, както казва Ноам Чомски, те забавят развитието на съюза.

Когато няма как да използват разширяването, като лост за спирането на развитието на Европейския съюз, те използват всякакви други лостове, като изкуствено създадени финансови и бежански кризи. Целта им е Европа да е слаба и зависима от тях.

Европа е крайно наложително да се осъзнае, да намери сили в себе си и да се противопостави на американските интереси, понеже те са пагубни за нея.