Европарламентът наистина гласуваха скандалната резолюция срещу православието

Пак по въпроса за скандалната резолюция, приета от Европарламента днес. Не слушайте спекулациите, според които в окончателния текст нямало нищо за православието, разпространявани в социалната мрежа от някои брюкселски партийци. Лъжа! В проекта православната църква беше изрично посочена в т. 4 от резолюцията (виж: http://bit.ly/2gBNCHc).

В окончателния вариант, гласуван днес, е казано същото, но по-индиректно: изразът „православна църква“ е заменен с „трансгранични социални и религиозни групи, тъй като режимът желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности“. (виж т. 8 – http://bit.ly/2fs6hDy).

Не по врат, ами по шия. Православието е „трансгранично“ – Едната, Света, Съборна и Апостолска църква. Православието е преобладаващата религия в Русия, която е обект на скандалната резолюция. И за да не остане съмнение, че става дума именно за православието, а не за някое друго вероизповедание, оядените прасета в европарламента са уточнили, че Русия желаела да се представя за „единствен защитник на традиционните ценности“. Така, че нищо не се е променило по същество – текстът продължава да е обиден и дискриминационен за всеки истински православен християнин.

Що се отнася до това кой как е гласувал – ЕНП и Евроконсерваторите са били „за“, ПЕС се е въздържал, като присъстващите БГ евродепутати от ПЕС ас гласували „против“. Резолюцията е с откровено фашизоиден характер и трудно мога да разбера позицията „въздържал“ се, когато в текста са посочени авторитетни руски медии, които се радват на сериозна популярност в Европа и САЩ, като например RT. Ако те са пропаганден рупор, защото се финансират с държавни средства, питам къде е позицията на ЕП за пропагандата на държавните радиостанции „Дойче веле“, „Свобода“, „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“, които са рупори на неолибералната пропаганда и с проправителствените си лъжи допринесоха за милионите жертви на американските агресии в Ирак, Афганистан, Либия.

Борислав Цеков