Европейските журналисти ще сезират КС, ако ГЕРБ приемат отново закона за цензура и защита на личните данни на престъпниците

Дани Кирилов от ГЕРБ е един от основните радетели на закона, който ще даде на властта правомощия да глобява медии до 10 милиона евро

Вътрешната парламентарна комисия ще обсъжда днес указа на президента Румен Радев, с който той върна част от текстовете в промените в Закона за личните данни.

Ветото беше по искане на няколко неправителствени организации, сред които Асоциацията на европейските журналисти – България. От журналистическата организация поискаха срещи с БСП и ГЕРБ в опит да ги убедят да се съобразят с държавния глава, предава БНР.

Както „Петел“ писа първият резултат от закона на ГЕРБ е, че доказани престъпници, сред които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат снимките и имената им от сайтовете. (Прочети тук: https://petel.bg/Parvi-rezultat-ot-zakona-za-tsenzura-na-GERB–Advokati-na-dokazani-izvergi–iznasilvachi-i-pedofili-iznudvat-mediite-da-im-mahat-imena-i-snimki–za-da-pochnat–nov-zhivot-na-chisto–__301735)

Иван Радев от асоциацията, който е поканен и ще участва в днешното заседание на комисията, посочи, че процедурата не предвижда изказвания на представители на гражданите. Той каза, че вече са разговаряли с управляващи и опозиция и посочи притесненията:

„От една страна със закона се въвеждат за първи път 10 критерия, които всеки журналист, научен работник, писател би трябвало да съобрази дали е спазил, когато разработва даден материал. Това за нас отваря една врата, която би могла да се използва и за цензура. Колкото и депутатите да твърдят, че са добронамерени с този текст, защото искат да има обективни критерии за спазване, ние не можем да се съгласим, че те са обективни и не можем да се съгласим, че може да се изисква от журналиста да докаже, че се е съобразил с критериите. Смятаме, че това е абсолютно излишно. Това ще създаде препятствие пред журналистите и ще създаде страх в медиите и сред журналистите от санкции, които достигат до 5000 лв. за неспазване на критериите в даден материал“.

Иван Радев изрази убеденост, че трябва да се търси баланс между правото на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот и правото на информация и свободата на изразяване.

Ако ветото на президента бъде отхвърлено от депутатите, следващата ни стъпка би била сезиране на Конституционния съд, обяви Иван Радев.

Източник: Петел.бг