„Евростат“: 27% от българите нямат възможност да се отопляват през зимата

1/3 от българите пестят от отопление.

Това сочат данните на „Евростат“.

Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред поставят под въпрос ще успеем ли да се справим с високите си сметки през зимата. Данните сочат, че около 8% от жителите на Европейския съюз не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл. Процентите варират за различните страни, а България оглавява класацията. У нас 27% от хората нямат възможност да се отопляват през зимата, пише Inews.

След нас в класация е Литва с 23 на сто и Кипър с 21%. Страните, в които най-малко хора ще имат проблем със сметките си за отопление са Австрия 1,5% и Финландия 1,8%. Какви са причините ние да сме първи по невъзможност да се отопляваме и можем ли да ги стигнем австрийците, разказва репортаж на НОВА.

В семейството на Ани Петрова дори не се повдига въпросът да се правят компромиси с топлината.

„В началото на есента преди да почнем да палим парното, използвахме ток в моята спалня, понеже имам малко детенце. През цялата нощ работеше радиатор”, разказа жената.

За да оцелеят, Петрови са минали на отопление с дърва.

„Миналият месец купихме 5 кубика дърва. До един месец трябва да поръчаме поне още 5 и евентуално януари, февруари – пак”, сподели Ани.

Семейството гори около 15 кубика. Тоест, ще им излезе около 1200 лева за сезона. И това е защото са намерили изгодна сделка.

Докато във врачанските села зимата се отопляват на камина и дърва, то в столицата хората предимно се отопляват благодарение на „Топлофикация”

От дружеството вече коментираха, че сметките на 73% от клиентите им са до 100 лева, близо 17% от фактурите са между 100 и 150 лв. и само около половин процент от сметките са над 300 лв. Тази година „Топлофикация” пусна парното с 19 дни по-рано спрямо миналата година през октомври, тъй като среднодневната температура беше 8 градуса, а през октомври 2020 година е била – 12,6 градуса. Но семейство Камбушеви твърдят, че заради аварии са имали парно само 4 дни през октомври тази година, а сметката е като за 4 седмици и повече.

„Сумата е голяма и в дните, в които нямахме парно”, споделя Радостина Станчева-Камбушева.

Освен по-ниските температури влияние оказва и вдигането на цената на парното от юли с близо 20 процента, напомнят от „Топлофикация”. Разходите за топлина през октомври се оказват само подгряване за това, което следва януари месец. Тогава се очаква поскъпване с между 20 и 30% заради цената на природния газ, която расте нагоре от лятото. Някои експерти дори прогнозират 50% ръст. Причината – цената на газа за регулирания пазар е скочила два пъти за една година. И това все още не е добавено към цената на парното. Високите цени се оказват огромен проблем и за държавните болници. Наред с другите предпоставки за трупане на дългове, увеличаването в цената на елетроенергиятата ги поставя в съвсем непреодолим недоимък.

Източник: Petel.bg