Фандъкова изтрещя: Глобява клошарите – замърсявали въздуха

Общината в София ги прие в края на седмицата, а едно изследване на „Алфа рисърч” показа, че за 86% от запитаните проблем с въздуха има и той е сериозен.

Според Световната здравна организация сме на второ място по смъртни случаи заради мръсния въздух.

„В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности. Такива имахме и по празниците, когато трафикът беше облекчен. През нощта доста често има високи стойности”, обясни в „Събуди се” кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя призова повече хора да слязат от автомобилите си, за да помогнем за това да дишаме по-чист въздух в столицата.

„Надявам се, че хората имат съзнанието и отношението към това, че ако повече хора слезем от колите си в дните с превишение на концентрацията на фини прахови частици, може би ще допринесем лично за това градът ни да стане по-чист”, каза Фандъкова.

„Усилията ни не са само в една посока. Неслучайно заложихме в мерките въвеждането на така наречения зелен билет. Това всъщност е еднодневната карта на цената на 1 лев – за целия ден, за цялата градска мрежа. Същото се отнася и до възможността хората да паркират в крайните зони на входно-изходните артерии, в така наречените временни буферни паркинги. Това е един комплексен подход с няколко мерки”, обясни още кметът на София.

Тя уточни, че се правят и засилени проверки да се прекъсне пътят на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични суровини или автосервизите до домовете, тъй като това е един от големите проблеми на столицата.

„Само за последния месец при проверени 35 пункта за вторични суровини има съставени 13 акта”, поясни Йорданка Фандъкова. Сред глобените са и клошари, призна тя.

Източник: Фрог нюз