Фандъкова изтрещя: Националната ни сигурност е под заплаха

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е зам.-председател на ГЕРБ. Името й бе спрягано като евентуален кандидат за президент. В интервю пред Блиц, тя разкрива вижданията си по наболелите въпроси след напрегнатата изборна нощ.

– Г-жо Фандъкова, ден след първия тур на балотажа, как оценявате представянето на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Манушев?
– На този етап имаме първите резултати и трябва да изчакаме окончателните, но ГЕРБ е показал, че знае как се носи политическа отговорност. Необходимо е трезво да оценим всичко, което избирателите ни показват с вота си, и да вземем правилно и отговорно решение. Аз вярвам, че резултатите на втория тур ще бъдат в полза на десния кандидат г-жа Цачева.

Вотът до момента показва, че управляващите партии печелят 44% от гласовете на българите. Това е сериозна подкрепа за управлението на страната, а резултатът е значително по-висок от този на БСП и ДПС взети заедно, които вече действат като коалиция.

– Какви са вашите очаквания за балотажа?
– Очаквам, че нашите опоненти ще издигнат посланието „Всички срещу ГЕРБ“ в дните до втория тур на изборите. Вярвам обаче, че българските граждани осъзнават, че сценаристите на сценария срещу ГЕРБ поставят под заплаха националната сигурност на страната.

Всички трябва да осъзнаят, че гласуването на балотажа вече е не само вот за президент, а вот за стабилността на държавата. Опазването на сигурността и националните граници на страната, които са и граници на Европа, е най-важната ни политическа задача.

В тази ситуация е изключително важна подкрепата, която премиерът Борисов получи от европейските лидери. Никой не може да отрече заслугата на българския министър-председател за осигуряването на 300 млн. евро помощ от Европа за защита на границите ни.

– Какви грешки допусна ГЕРБ в предизборната кампания?
– Със сигурност в оставащата до балотажа седмица трябва да се обърне повече внимание на големите градове, които са традиционно десни.

Нашата кандидатпрезидентска двойка обиколи страната. Г-жа Цачева и вицеадмирал Манушев се срещнаха с много хора и разговаряха с тях очи в очи.

Важно е също така да се отправят и послания чрез медиите и социалните мрежи, защото хората в големите градове гледат телевизия и четат електронните и печатните медии.

– По време на изборната нощ противниците на ГЕРБ поискаха премиерът Борисов да подаде оставка, но той запази хладнокръвие в името на стабилността на страната. Как оценявате действията на министър-председателя?
– ГЕРБ неведнъж е показала, че знае как се носи политическа отговорност. Една евентуална оставка би довела до последствия, които трудно бихме могли да си представим в момента.

Още веднъж искам да подчертая, че гласуването на втория тур в неделя е вот не само за президент, а за стабилността на страната. Ясно трябва да си дадем сметка за това.

– До какви последици биха довели едни предсрочни парламентарни избори?
– Нека да сме наясно, че преди едни евентуални предсрочни избори биха последвали месеци на безвластие.

Сега България показва добри икономически резултати. Влизането в спиралата на предсрочни избори би означавало нестабилност, и то в условията на напрежение в региона на Балканите.

Вярвам, че гражданите ще оценят направеното от правителството и ще направят своя избор в неделя. Припомням, че ГЕРБ участва и на изборите в район „Младост“ в София, където нашият кандидат Мария Илиева е първа и има преднина от 10% пред втория кандидат.

Кандидатпрезидентската ни двойка ще продължи със срещите с избиратели в София през тази седмица и се надявам на допълнителна подкрепа.

– Очаквате ли в следващите дни кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ да бъде атакувана с компромат?
– За съжаление тези похвати са станали част от предизборната кампания. Видяхме и доста лични нападки срещу г-жа Цачева, което е недопустимо средство срещу една жена.

В същото време мисля, че хората вече не се подвеждат по компроматите и те вече имат обратен ефект. Би било жалко, ако се продължи с негативната кампания срещу ГЕРБ.

Темата за сигурността е изключително важна за страната. Правомощията на един президент в тази посока са ясни и г-жа Цачева не си позволява да обещава на избирателите неща, за които институцията няма съответните правомощия.

За мен е изключително важно, че г-жа Цачева единствена от кандидатите за президент говори за развитие на образованието. Това означава, че наред с националните приоритети в нейната програма са включени и тезите за дългосрочното развитие на страната по посока на образованието, за да има повече образовани и компетентни млади хора. Мисля, че точно от това имаме нужда в момента./BNews.bg