Фандъкова: Подхвърлянията на Радев не отиват на институцията. Не сме получавали подкрепа от ДПС

Изцяло в правомощията на президента е да определи датата на изборите.

Г-н Румен Радев трябва да определи датата, надявам се по-бързо, за да може подготовката да започне, защото тя не е лесна.

Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова по повод спора за датата на изборите, по бТВ.

Най-важното е да се даде правото на всеки български гражданин да гласува, независимо дали е под карантина или не. И другото е предпазването на хората, каза Фандъкова.

Твърденията и подхвърлянията на президента не отиват на институцията. Никога не сме получавали подкрепа от ДПС. ГЕРБ никога не се е съюзявала и търсила тази подкрепа, каза Фандъкова.

„Надявам се, че с напредване на ваксинирането хората ще получат по-голямо спокойствие. Отдавна свикнахме с подхвърлянията на президента, който заема определена страна. Те ще се случват до изборите, а може би и след това. Не мога да определя какво означава Борисов и Пеевски да са „ортаци“. ГЕРБ никога не се е съюзявала и не е търсела подкрепата на ДПС. Други са партиите, които са го правили. Това си е решение на ДПС – да оттеглят доверието от Румен Радев. Ако си припомним, ДПС искаше оставката и на премиера, и на президента миналата година, по време на протестите“, каза още Фандъкова.

„До края ма седмицата проектът за бюджет на София ще бъде готов и предложен за обсъждане. Вече имаме резултати от бюджета за 2020 г. Естествено е приходите да са по-малко с 16 млн. лв. спрямо 2019 г., имайки предвид, че освободихме гражданите от много такси – за паркиране, за детски градини, тъй като месеци децата не ги посещаваха, освобождавахме от наеми. Надявам се да не се случи чувствително повишаване на заразените след отварянето на детските градини и частично училищата.

След въвеждане на мерките резултатите от COVID-19 са намалели двойно, което не трябва да ни успокоява. Работим много тясно с РЗИ-София и помогнахме за разкриване на кабинетите пред инспекциите. Ще направим всичко възможно всеки, който има желание, да получи своята ваксина. Различните служби ще бъдат ваксинирани, когато им дойде редът“, коментира столичният кмет.

„Имахме много трудна година за столичния градски транспорт. Загубите бяха над 40 млн. лв. Над 200 магазина, тото пунктове и пощи продават билети за градския транспорт. Много дейности пострадаха заради епидемията. Има дело за мръсния въздух срещу държавата. Много градове имат този проблем.

Ние залагаме много амбициозна цел – не до 2026, а до 2024 г. да влезем в нормите. Най-важното е да успеем да подновим възможно най-много отоплителни уреди. Все още имаме дни, в които имаме пикови замърсявания. С гражданите и неправителствени организации имаме законодателни промени. Надявам се по-бързо да преодолеем този сериозен проблем.

Основните ни усилия са да дадем възможност на хората да подменят инсталациите си. Закупили сме 26 000 уреди. Тези хора трябва да мотивират своите съседи. Те трябва да знаят, че освен за дърва и въглища, помощи се дават и за друг вид използвана енергия“, категорична е Йорданка Фандъкова.

Подготвяме втората фаза на ваксинирането. До петък трябва да имаме списък на желаещите, заяви още Фандъкова.

Източник: Епицентър.БГ