Фейсбук забранява конспирациите срещу ваксините. Ще бъде премахвано съдържанието и профилите, които ги разпространяват

Теориите на „конспирацията“, които могат да повлияят на разпространението на ваксините и да саботират ваксинирането, ще бъдат следени и забранявани от екипи на Фейсбук.

Това съобщи вестник Independent, цитиран от Novini.bg

Популярните „теории“, които се разпространяват из онлайн средите, ще са мишена на екипите на социалната платформа Фейсбук, които ще ги свалят директно от страниците си със съдържание.

Служители ще мониторират социалната мрежа, за да не се появяват твърдения, които са вече опровергани от здравните власти. Разпространението на теории, според които ваксините срещу COVID са „опасни“ или съдържат вредни „елементи“ (включително чипове за следене), ще бъде преустановено в социалната мрежа, защото представляват опасност за здравето на хората, влияейки на решението им и карайки ги да се откажат от ваксините.

„Мишена“ ще бъдат всякакви твърдения, че ваксините са вредни, съдържат микрочипове, докарват тежки странични ефекти, умишлено предизвикват смърт, ще бъдат насилствени и т.н. Те ще бъдат сваляни от съдържанието на Фейсбук, съобщават от американската компания.

Досега Фейсбук се ангажира с търсене и премахване на подобни информационни „бисери“, включително, че COVID е предизвикван от 5G-мрежите или че въобще не съществува.

Том Филипс – представител на Фейсбук – заяви пред медии, че досега са ставали свидетели на крайни твърдения за болестта, водещи към псевдо „източници“, които са дърпали трафик към интернет страниците си чрез „скандални твърдения“, които са целяли само повишаване на трафика и четенията, с което – и печалбите им. По думите му, сега – в навечерието на появата на ваксините – се очакват още по-силни и зловещи вълни от конспиративни теории с цел печалба и дезинформация.