Филчев: Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон

Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон.

Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

И продължи: „Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център.“ Докато беше вътрешен министър той сочеше сутрин по телевизията кой е престъпникът, съсипа много съдби, бе категоричен Филчев в оценката си за бившия втори човек в ГЕРБ.

Никола Филчев коментира и темата за 30-годишния преход. Според него икономическият либерализъм на Костов – че пазарът всичко ще подреди, се е провалил.

Държавата се грижи за гражданите си и осигурява справедливост. Не можем да очакваме, че олигарсите ще си продадат замъците на френската Ривиера и ще си купят карта от профсъюзния дом, посочи още Филчев. Той защити кандидатурата на Иван Гешев за поста главен прокурор.

Бившият обвинител №1 коментира и казуса „Полфрийман“. Според него решението за освобождаването на Джок Полфрийман е взето от незаконен съдебен състав и предубедени съдии.

„Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ – защото по своето съдържание решението противоречи на закона“, бяха точните думи на Филчев.

Бившият главен прокурор посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). „Убиецът Джок Полфрийман също бе номиниран за човек на годината на БХК“, допълни събеседникът на медията. Филчев бе категоричен, че връзката с БХК е била повод Калпакчиев да вземе решението за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. То породи рязка обществена реакция.

Филчев припомни, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като „Човек на годината“ от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е „необоснован“.

„Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона“, каза Филчев.
Той обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с „клеветническата кампания“ спрямо самия Филчев.

Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров.“Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата, посочи Филчев, който заемаше поста главен прокурор от 1996 до 2006 г.“

Източник: Епицентър.БГ