Финансов експерт: Системата за социално подпомагане може да гръмне, задава се цяла армия от енергийно бедни

Увеличението на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на редица стоки и услуги.

Такъв анализ направи в сутрешния блок на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова.

„60% от себестойността на хляба е газ, газът е и суровина на торовете в селското стопанство, ще има проблеми и в промишлеността“, каза Зайкова.

„Поскъпването на хляба неминуемо ще удари най-бедните домакинства. Ръстът на инфлацията ще надмине здравословното ниво от 2%. Това не звучи добре, защото ще бърка в джоба на българина. Работещите бедни от 600 000 ще станат поне 700 000. Като имаме предвид и задлъжнялостта към банките, нещата стават не много добре“, заяви финансовият експерт.

Относно скока на цената на водата Мика Зайкова попита, „защо е дълбока тайна протоколът за увеличението на водата“. Според нея това създава съмнение за корупционни практики.

„Това, което се случва с натрупване, ще доведе и до други негативни тенденции – бизнесът няма да има желание да увеличи доходите, а малките фирми или ще потънат в сивата икономика, или ще съкратят хора. Има и риск да не издържи системата за социално подпомагане, защото ще нарасне значително броят на енергийно бедните. Системата може да гръмне“, предупреди Мика Зайкова.