Финландският гражданин Абдулай Коне: В затвора ви беше ужасно

Финландският гражданин Абдулай Коне попадна в наш затвор без доказана самоличност.

Финландецът Абдулай Коне пристига у нас в началото на юли. Идва на почивка със семейството си. Прекарва седмица във Варна. На тръгване от България е арестуван.

„Преди да ме арестуват, ми казаха, че искат да проверят паспорта ми и че ще приключат до 10 минути“, спомня си Коне пред bTV. След това обаче белезниците щракват около китките му.

„Те ме арестуваха пред всички. Пред децата ми. И не знаех защо ме задържат, обясниха ми след три дни“, разказва той.

Коне е арестуван по настояване на Того. Искането до Интерпол обаче съдържа само две имена и месторождение, без снимка или персонален номер от личен документ.

Африканската република издирва лице на име Абдулай Коне, за когото изрично се подчертава, че е бил на територията на страната, когато е извършил компютърните престъпления, за които е преследван.

Адвокатът, който защитава финландеца с котдивоарски произход, твърди, че има доказателства, че той никога не е бил на територията на Того. „Всъщност за последно съм бил в Африка преди 17 години“, спомня си Коне.

И докато България чака искане от Того за екстрадиция на Коне, той прекарва 42 дни във варненския затвор – два дни повече от регламентирания срок.

„В затвора беше ужасно. Видях неща, които съм гледал само по филмите. Затворниците употребяваха кокаин, наркотици“, разказва Коне.

Сега Апелативният градски съд освободи Коне. Прокурорската му забрана за напускане на България обаче остава в сила.

Предстоят още съдебни битки преди да може да се прибере във Финландия, уточнява адвокатът. След това Коне е твърдо решен да съди България заради преживяваното у нас.

Източник: Дир.бг