Фолксваген избраха Турция за новия си завод пред страната на мутрите

Германският автомобилен концерн Volkswagen планира да изгради завод в Турция, съобщава Ройтерс, като цитира немското издание Automobilwoche, което се позовава на свои източнизци.

Според Automobilwoche Надзорният съвет на концерна е взел решение заводът да бъде построен близо до град Измир. Той ще бъде от типа multi-brand, като една от марките, произвеждани в него, ще бъде Skoda.

От централата на Volkswagen все още не са коментирали официално новината.

През април чешкият вестник Hospodarske Noviny съобщи, че „Шкода“ избира между България и Турция за местоположението на завода, припомня Ройтерс.

Според предварителните оценки директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 милиарда евро. Очаква се да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места.

Загубата на България може да се определи като очаквана. В първоначалната листа, разглеждана от концерна във Волфсбург, бяха Унгария и Полша, които отпаднаха поради по-високите разходи за заплати. Останаха Румъния, Сърбия, България, Македония и Турция, като впоследствие изборът се стесни до София или Анкара.

През юни точно Automobilwoche писа, че София е фаворит в състезанието, като опроверга други публикации, които прогнозираха, че ще спечели Турция.
На фона на очакваната гигантска инвестиция и на хилядите нови работни места южната ни съседка изрази готовност да участва в изграждането на завода и по този начин да поеме част от финансовата тежест на инвестицията.
Плюс за България бе, че е член на ЕС, което предполага „известна правна сигурност“ по думи на мениджър от компанията във Волфсбург, публикувани в средата на юни.
Турция обаче е самостоятелен пазар (80 милиона младо население) и има дълги традиции в автомобилостроенето.

Твърди се, че решаваща роля при избора на Турция е изиграла Катар, която притежава 17% от акциите във Volkswagen.

В полза на южната ни съседка е и фактът, че „Форд“, които започват партньорство с VW имат вече завод там.

Вчера „Фолксваген“ и Форд разшириха сътрудничеството си в областта на автономното управление на автомобилите и електрическите коли. От двата концерна обявиха в Ню Йорк, че инвестират в партньора на „Форд“ – „Арго Ал“, като чрез тази сделка стойността на стартъпа се качва до 7 милиарда долара.

Инвестицията на VW е общо за 2,6 милиарда долара. Сделката за „Арго Ал“ ще доведе до ново развитие на технологиите за автомобили-роботи, които и двете компании ще могат да прилагат в своите продукти.

Според всички публикации досега новият завод на „Фолксваген“ ще е Измир. Там ще се произвеждат автомобили от бранда Seat. Това ще освободи капацитет на заводите на германския концерн, базирани в Чехия, към които ще се насочат нови модели от германските предприятия, фокусиращи се вече върху електрически и автономни коли.

Междувременно Handelsblatt информира, че решението на Volkswagen за строежа на нов завод „е все по-близо“. Представители на концерна са потвърдили пред изданието, че Надзорният съвет гледа положително на инвестицията в Турция. Но в четвъртък, 11 юли, окончателно решение не е взето. Очаква се това да стане през втората половина на август.

Припомняме, че през юни източници на Handelsblatt прогнозираха, че концернът ще предпочете Турция пред България.

Очаква се производството да стартира до 2023 година.

Източник: Епицентър.БГ

*Заглавието е на Бултаймс.БГ