„Форбс”: Украинската армия вече е на руската граница и въпросът е дали ще нахлуе в Русия

Украинската армия вече е на руската граница и така възниква важен въпрос.

Дали украинските войски ще нахлуят в Русия?

Подобен ход, според „Форбс” има своите стратегически предимства. Той би застрашил фланга на основните руски сили в Донбас, би засилил натиска върху Кремъл и би повишил украинския морал. Така Украйна би изнесла войната от своята територия.

Въпреки това, навлизането в Русия по-вероятно би било огромна грешка. Това ще разтегли значително фронта на бойните действия, вероятно ще провокира Москва да използва химическо или ядрено оръжие и ще подкрепи твърдението на Кремъл, че нахлуването в Украйна е „отбранителна” война.

Може би най-важното е, че инвазия на руска територия рискува да лиши Украйна от подкрепата на западните държави, които не са склонни да рискуват да ескалират конфликта в трета световна война.

Засега няма публични индикации, че Украйна обмисля да изпрати сухопътни войски в Русия. Независимо от това, във война, в която реалността многократно се противопоставя на експертните прогнози, всичко е възможно.

Засега Украйна съобщава, че контраофанзивата ѝ около Харков, в североизточната част на страната, е напреднала до руската граница.

Границата между Украйна и Русия е само на 40 км от Харков, а руският град Белгород е само на още 40 км североизточно.

Първата фаза на руската инвазия през февруари се опита да завземе Харков, вторият по големина град в Украйна. Но яростната украинска съпротива, погрешната руска тактика и слабата логистика провалиха този план.

След това Москва прехвърли основната си офанзива от север на юг, целейки да завземе региона на Донбас и Черноморското крайбрежие на Украйна.

Южният удар в най-добрия случай постигна незначителен успех с цената на отслабването на руските сили на север, които бяха изтласкани от позициите си около Харков.

Британското разузнаване изчислява, че Русия вече е загубила една трета от сухопътните сили, нахлули в Украйна през февруари. Има индикации, че въпреки официалната политика за използване само на професионални войници, на първа линия вече се пращат набързо мобилизирани резервисти.

Въпреки това нападение срещу руската територия би било пагубно за Украйна, според западни военни експерти.

Така украинската армия ще загуби основното си стратегическо предимство, а именно това, че се отбранява на своя територия. Също така, въпреки трагичното им представяне до момента, е факт, че руските сили имат огромно превъзходство в тежките оръжия.

Украинската армия не е достатъчно силна, за да нанесе удар в Русия, докато същевременно защитава Донбас и черноморското крайбрежие.

„Ако Украйна се опита да притисне Русия през Белгород, това ще разтегне украинските флангове, оставяйки ги открити за руска контраатака и евентуално обкръжение”, посочва пред „Форбс” Алекс Вершинин, пенсиониран полковник от американската армия и експерт по руската военна тактика.

„Това ще забави всичко, което руснаците планират, но Украйна може да загуби критично важни военни части. А и евентуална украинска офанзива не би навредила сериозно на военните усилия на Русия. Във военен план има малка полза от навлизането на руска територия”, смята Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал. „Русия е огромна страна с обширна мрежа от военна инфраструктура. Ограничено нахлуване не би имало почти никакво военно въздействие”.

Според експертите далеч по-полезна стратегия би била украинските войски край Харков да се развърнат на юг и да се опитат да обкръжат и изолират руските войски около Изюм, на около 80 мили югоизточно.

Стивън Хоръл, бивш офицер от разузнаването на ВМС на САЩ посочва, че основната цел на украинците е изтласкването на руската армия от територията на Украйна. Това също така създава натиск върху режима на руския президент Владимир Путин. Евентуална украинска инвазия в Русия обаче би сплотила руснаците и реално ще подкрепи каузата на Кремъл.

Защитата срещу чужди нашественици е важна тема за руския народ. Става дума за нация удържала нашествията на Чингис хан, Наполеон и Хитлер. Пропагандната машина на Путин не би пропуснала да използва снимки на украинското знаме, развяващо се над руски град.

Изглежда, че украинските удари срещу легитимни цели в Русия, като снабдителни депа, имат слаб провокативен ефект. Украйна дори се е интересувала от закупуването на американски дронове MQ-9 „Рипър”, които могат да ударят дори и Москва. Нахлуване в Русия би имало съвсем различни последствия.

За Киев най-важното обаче е отношението на Запада. Без неговата помощ Украйна не би могла да оцелее срещу руската военна мощ. Но Западът внимава да не прекрачи линията между подкрепата за украинската кауза и ескалацията до открит конфликт с Русия, която, наред с всичко останало, разполага и с най-големия ядрен арсенал в света.

„Украинците вече доказаха, че могат да се бият, да премислят и да победят руската армия”, подчертава Райън. „Не е нужно да ходят в Русия, за да докажат това отново”.

Източник: Forbes, Vesti.bg