Фрау Меркел се самопокани на визита у нас, за да побутне Борисов в правилните посоки

Цензурираха Жан-Клод Юнкер, но пред Меркел могат само да козируват:

ЗАЩО МЕРКЕЛ СЕ САМОПОКАНИ НА ВИЗИТА У НАС?

**** Трябваше да побутне Бойко Борисов в правилните посоки. ****

Напълно споделям мнението на „Дойче веле“, че (цитат) „в момента тя си има достатъчно работа, да не кажем, че е затънала до гуша в проблеми. Тоест, посещението ѝ едва ли е само протоколно отскачане до столицата на поредния европредседател.“

Според мен причините са много и европредседателството ни е заема последното място сред тях. (според мен е евродомакинство, понеже от нас не зависи нищо, а и няма какво особено да предложим)

____________________________
Необявената сензация в тази визита е, че тя беше поискана от самата Меркел! И завари по бели гащи родните държавници.
___________________________

Борисов разцелува Меркел при пристигането й на летището, но тя за разлика от друг път дори не докосна устни до лицето му.

Премиерът ни я посрещна с букет чаени рози. Жълто-червени.
Допускате ли, че Борисов избира символиката? Аз лично – не!

Леко отворена, жълтата роза пита“Обичаш ли ме още“, а значението на съвсем разтворен жълт цвят е “Моля те, върни се!“
За червените чаени рози сами се досещате, че означават „обичам те“.
Чаени – като произход на този вид рози се сочи Китай. Един прозрачен намек: може и да не вървим с Русия, но може да тръгнем с Китай като алтернатива на ЕС.

Един задължителен преамбюл.
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в речта си при откриването на европредседателството похвали неимоверно – над приличните норми премиерът Борисов.
Той спази правилото за него, формулирано навремето в секретната грама на посланик Байърли:
„Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание … С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.“

Е, Юнкер се произпусна малко:
– Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член (на ЕС). Така че бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето.
Тези негови изречения бяха цензурирани у нас – не стигнаха до хората и дори бяха цензурирани на официалния ни сайт за европредседателството, който помести речта му.

––––––––––––––-
Юнкер дойде заради егото на Бойко Борисов, а Меркел пристигна след него, за да го подбутне в правилната посока.
––––––––––––––-

В КАКВА ПОСОКА?

1.
Великият успех среща и акцент за „Западните Балкани“ не е на Борисов, ГЕРБ и правителството. Дипломацията около този въпрос се води вече десетилетия.
Тя стартира още през 1995 г. с така нар. „Процес Ройамон“ – европейска политическа инициатива за насърчаване на диалога. На 26 май 1999 г. Европейската комисия остави началото на Процеса на стабилизиране и асоцииране (ПСА).
Бъдещото пълноправно членство на тези държави беше прието като възможност през 2000 г. и утвърдено за развитие и подготовка през 2003 г.
И т.н., и т.н.
Сега процесът за пореден път се интензифицира заради опасността от влияние в региона на редица външни и деструктивни за ЕС сили.

2.
Ето един факт, на който не се отдаде внимание. Случилото се покрай масовото убийство в Нови Искър преля чашата на западното търпение.
Покрай спешната визита на Меркел, която се самопокани у нас, тук се оказаха маса немски криминалисти и прокурори, които ПРЯКО УЧАСТВАТ в разнищването на пирамидата на Ружа Игнатова „ОпеCoin“.
Това се случва за първи път в родната история от началото на прехода.
Е, засега не могат да разнищят убийствата в Нови Искър, понеже са си чисто наша, вътрешна работа, а не международна.
Покрай Меркел пристигнаха и началници на немските секретни служби, което дискретно не беше обявено и остана тайна.
Какво е ставало на разговора с Борисов, публично не е известно. Но след него премиерът ни съобщи, че десетки и десетки немски криминалисти и правни специалисти вероятно ще оказват помощ на нашите служби и съдебна система.

„Помощ“ в случая означава и оперативно участие (дай, боже!) или поне оперативно присъствие в шумните или засягащите родната и европейска сигурност случаи.
За да се стигне до такова развитие, явно е бил поставен ултиматум.
От друга страна това означава, че полическите елити на нашите партньори окончателно са загубили напълно вяра както в надеждата, че българската съдебна система и елит могат да се самоизлекуват, така и вяра в здравия разум на българското общество.
––––––––––
Една бележка: скандалът с парк Пирин е следствие от корупцията и напълно негодната ни съдебна система. По мое мнение тя отдавна трябваше да подгони концесионерите – и в качеството им на такива, и в качеството им на банкери.
А защо не и в качество на лица, свързани с разни „схеми“.
Но масово се протестира за следствието – практически на битово равнище, да ме извинят участниците в протестите, ала за първопричината на случващото се – не!
Това показва колко е примитивно и колко неосъзнато е социално нашето общество дори в лицето на свои най-достойни представители.

3.
Меркел дойде и заради Турция.
Наскоро комисия на турския парламент се произнесе, че Турция е дъргавагта с най-много мигранти в света (4.3 млн.) Ердоган за пореден път заплаши Европа, че ще ги пусне насам. Скоро ще дойде пролеттта.

Затова Меркел и на пресконференцията в своето встъпление (само 4:20 минути) акцентира на българската граница, на съвместната й защита, на ангажимента на Германия към нас, неподлежащ на съмнение.

Това беше по същество ултиматум към Ердоган, отправен в София – т.е. именно от мястото, от което трябваше да се чуе.
Прозвуча и ангажиментът за среща на най-високо равнище. Това беше приятелски протегната ръка на Германия към Турция.
Именно от София, която има специални отношения с Анкара и който е най-близо географски до нея. Среща с участието на България като пълноправен и важен член на ЕС (макар че сме последна дупка и по милост сме в него, както ни го каза Юнкер)
–––––––––
Накратко – Берлин предупреди, че една потенциална дестабилизация у нас засяга пряко интересите на ЕС и Германия и компромиси няма да се правят!
Без да се обявява, това предупреждение вероятно беше адресирано и към Москва.

4.
Иран и Китай.

Меркел дойде на спешна визита заради Китай и Иран! Заради Китай тя пледира за общи отношения на Евросъюза с него, притеснена от икономическата и финансова инвазия на Пекин в Източна Европа и някои средиземноморски държави.

Иран обаче се оказа пиронът.
Според „Дер Шпигел“ в Брюксел и европейските столици са обезпокоени от провал на ядрената сделка с Иран, както заплаши Белият дом. Иранските ракети лесно могат да стигнат нашия континент – попада в обхвата им.
Германия настоява за затягане на съществуващите санкции и налагане на нови на Техеран – като компромис, за да се успокои американския конгрес и президента Тръмп.
Самата Германия има значими икономически интереси в Иран, но надделя стратегията – надали е заинтересувана от стъпване на пътя към война.

България е добър партньор на Иран. Нашата въоръжена промишленост живна благодарение на доставките за Средния Изток, което включва не особено пазената тайна за клиентите Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия (с трансфер на доставките за Ислямска държава).
Клиент на нашите оръжия и боеприпаси е и Иран!
Някои доставки на нефт за Нефтохим-а са ирански, макар и през техни руски партньори.

5.
Като за дете имаше и бонбончета. Влизане в Шенген – на етапи. Нещо като „ако слушкаш“. За Еврозаната направо ни се каза, че още не сме порасли.

************
Иран се счита за нещо като родината на розите, розата е възпята в неговата поезия, от Иран розата покорява Европа. От Китай е видът чаена роза, с която Борисов посрещна Меркел на летището.
Такива символи не са в традицията на родната дипломация и нашата служба „дипломатически протокол“.

Меркел побутна Борисов в правилните посоки. Има и лост – евротраншовете. Без тях България е за никъде.

Проблемът обаче е, че и други – такива личности и политици като позицията „Меркел“ подбутват Борисов в техните си „правилни“ посоки. И те имат лост – лични зависимости.
А най-големият проблем е, че това е много сериозен проблем за нас, българите! Но ние нехаем за съдбата си!

Въпреки това нехаене, съм абсолютно сигурен, че българското общество ще прогони всеки политик и всяка политика, която се опитва и ще се опита да извади България от ЕС.

Григор Лилов, Фейсбук