Фрог пита Порожанов кой точно ще връща 10 млн. лв. от къщи за гости

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че за 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв.

Фрог Нюз изпрати официално запитване до министерството му, с молба да ни отговорят кои точно са собствениците на тези къщите за гости, които трябва да върнат взетите евро пари.

Румен Порожанов каза още, че за 32 имота собствениците е трябвало да върнат цялата сума, защото вилите не са ползвани по предназначение.

Предвид скандалите с къщите за гости и огромната сума, за която явно са констатирани нарушения, изпратихме запитване до ведомството на земеделския министър, съгласно Закона за достъп до обществена информация, с молба да ни предоставят конкретни имена и суми. Попитахме кои са собствениците на тези 62 къщи за гости и кои са собствениците на 32-та имота, за които собствениците е трябвало да върнат цялата сума. Освен това се поинтересувахме върнати ли са сумите и в какъв размер е била всяка от тях.

Надяваме се до ни отговорят и на въпросите какви са санкциите при неизплащане на сумите и как продължава проверката на къщите за гости в страната. Всяка една проверка би следвало да има и определена конкретика, заради това си позволихме да попитаме и дали сред собствениците има лица, които са на някаква длъжност в държавна институция.

Възможно е министерството своевременно да реши, че трябва публично да публикува списъкът с тези имена, предвид общественият интерес. В крайна сметка има практика да се публикуват имената и сумите, които дължат некоректни данъкоплатци или дори длъжници по кредити към КТБ и т.н. Защо да няма и публично оповестяване на злоупотребили с обществени или европейски средства?

Източник: Фрог нюз