Габриел: Ваксините на Мoderna и BioNTech имат потенциал да лекуват 5 вида рак

Всяка година над три милиона души в ЕС получават диагнозата рак.

Това е сериозен здравословен проблем, който ще засегне пряко 40% от гражданите на ЕС и има значително въздействие върху европейските здравни системи и икономики.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, заяви, че „всеки има приятел, колега или роднина, който е преминал по този път“.

“Малко хора знаят, че ваксините на Мoderna и на BioNTech имат обещаващи научни изследвания, търсещи лечение на пет вида рак“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ еврокомисарят Мария Габриел, пише Bulgaria On Air

„Ако ние успеем да осигурим инвестиции и продължим с този интензитет на работа, какъвто не сме виждали през последните години, това е от което имат нужда компаниите – данни, много повече инвестиции, за да може тази технология, направена вследствие на коронавируса, да бъде използвана и да даде много по-силен напредък в търсене на лечение също и за ракови заболявания“, допълни еврокомисарят.

Борбата с рака е приоритет за председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Аз се радвам, че моята мисия за борба с рака в рамките на програмата „Хоризонт Европа“ ще има основен принос. Поставили сме си много ясна цел – три милиона спасени човешки живота до 2030 – та година. Защото в Европа живее една десета от световното население, но над четвърт от случаите на ракови заболявания са при нас“, коментира Мария Габриел.

Тя уточни, че тази седмица планът за действие е бил представен официално.

„Сега предстои много работа – по отношение на превенция, на достъпа на държавите членки до лечение и грижа за пациентите, които след това трябва отново да се интегрират в активния живот“, казва Габриел.

„В рамките на моя ресор имаме много конкретни предложения, като още тази година ще създадем платформа, която ще е най-голямата европейска платформа за данни по отношение на раковите заболявания, за да може бързо да бъде направена връзката с по-напредналите лаборатории. Целта е всички държави членки да имат достъп до новите лечения, новите терапии“, очерта програмата Мария Габриел.