Галъп: 55% нямат доверие в кабинета „Борисов 3“ и 66% нямат доверие в парламента

Кабинетът „Борисов 3“ стартира с 32% доверие и 55% недоверие, сочи изследване на „Галъп“.

„Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди“, се посочва в изследването, съобщава Епицентър.бг.

Данните са от Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – ежемесечното националнопредставително изследване лице в лице, което повече от четвърт век прави мониторинг на българското обществено мнение.

Относно парламента

„Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа – на фона на последните години. Разбира се, запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката.

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти. Макар песимизмът по традиция да преобладава, като че ли в последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки.“