“Гардиън”: Санкциите против Русия направиха Путин по-силен от когато и да било

Икономическата война, отприщена от западните държави срещу Русия, даде обратен ефект и президентът Владимир Путин стана по-силен от всякога, пише британският вестник “Гардиън”

Според Саймън Дженкинс, автор на статията, антируските санкции са се превърнали в най-необмисленото и контрапродуктивно решение в новата история.

Те направиха Путин по-силен: Русия увеличи износа за азиатските страни, което доведе до безпрецедентен излишък в нейния платежен баланс, рублата стана една от най-силните световни валути тази година, като се засили с почти 50 процента от януари.

Междувременно западните страни изпаднаха в рецесия, отбелязва наблюдателят.

„Реалността на икономическите ограничения срещу Москва е, че те доведоха до възмездие. Несигурността се разпространи в Обединеното кралство, Франция, Италия и САЩ. Гладната от газ Германия и Унгария са близо до това да танцуват под мелодията на Владимир Путин. Цената на живота расте навсякъде. Евентуалните британски лидери Лиз Тръс и Риши Сунак се състезават във войнствена реторика, обещавайки затягане на санкциите без каквато и да е цел. Въпреки това, ако намекнете нещо по повода, то веднага ще ви заклеймят”, допълва той.

След началото на руската военна специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Европейският съюз вече въведе седем пакета от ограничения, включително ембарго върху въглищата и петрола. Всичко това вече доведе до проблеми за самия Запад, провокирайки рязко повишаване на инфлацията и цените на храните и бензина.

Според Путин политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада и санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Въпреки това руският лидер е уверен, че настоящите събития поставят черта под глобалното господство на Запада както в политиката, така и в икономиката.

Превод: В. Сергеев

Източник: Pogled.info