ГДБОП с важно предупреждение до всички за „заразени“ с вируси имейли, „подадени“ от НАП

Българските потребители масово получават „заразени“ с вируси имейли, съобщи на брифинг директорът на отдел „Компютри и престъпления“ в Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/ Явор Колев, предаде БНР.

Той посочи, че тази вълна от заразени съобщения се наблюдава още от края на миналата година. Общото между имейлите е, че целят да стресират получателите, за да отворят прикачения файл, който е заразен с вирус.

Първата серия от имейли, които са били получени, са съдържали информация за фактура, след което следват съобщения, които изглеждат сякаш са подадени от НАП, след тях имейлите съдържат името на Радомир Стоянов, за който се сочи, че е съдия-изпълнител.

Явор Колев допълни, че през последните дни се наблюдава нова вълна, като този път имейлите са подадени от Димитринка Дионова и съдържанието им касае заплаха срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор.

Той препоръча на хората да са внимателни, когато отварят файлове от непознати източници и да ползват антивирусна програма, която постоянно се обновява.

Заразените компютри стават част от мрежа. Организаторите имат не само достъп до съдържанието на личните данни на потребителите, но и компютрите могат да се използват и за кибер атаки. Първоначално е изглеждало, че имейлите идват от сървъри от Япония, но в последствие се е установило, че са подадени от Русия и Украйна, каза Колев.