ГДБОП се похвалиха, че арестували някакъв и го обвинили, че е хакнал НАП

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед.

Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

„Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

„С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП.

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалист – психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред „Нова тв“.

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба – до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.

Източник: Dnes.bg