Ген. Атанасов: В закона за борба с тероризма има сериозни възможности за злоупотреба с власт

„В този закон има сериозни възможности за злоупотреба с власт. На първо място в него се регламентира въвеждането на антитерористична операция и това ще се случва еднолично със заповед на министъра на вътрешните работи. И то с обяснението, че има риск от терористичен акт, като рисковете може да са много, някои от които да са фалшиви“.

Това заяви депутатът от Реформаторския блок генерал Атанас Атанасов по Нова телевизия.

Той се обяви против промените в новия закон, които дават право да ви задържат безпричинно за цели 24 часа.

„Преди две години ние отнехме полицейските правомощия на ДАНС. Причината е, че така могат да ви задържат безпричинно за 24 часа“, коментира той.

Под удара на новия закон за противодействие на тероризма ще са и медиите, които по време на акция ще трябва да предават незабавно и без никакво изменение информацията на обществеността. В предаването на информацията до обществеността обаче не трябва да се съдържат данни за тактиката на операцията, участниците в нея, както и фактите, които може да попречат на операцията или да застрашат живота на хората свързани с нея.

„Най-тежкият проблем е въвеждането на специален ред, по който се провеждат специални разузнавателни средства. Първият орган, на който се дават изключителни правомощия, е главният прокурор. Обаче прокуратурата в България е безотчетна и безконтролна“, коментира ген. Атанас Атанасов.