Ген. Киров: Бежанският поток е сериозен проблем, може да има преначертаване на границите на Европа

Заплахата от „Ислямска държава“ постепенно ще намалява, като се има предвид бойните действия в Ирак и Сирия. Обаче ще сме свидетели на засилване на „албанския фактор“ в района

Това каза бившият ръководител на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров пред Агенция „Фокус“.

Ген. Киров набеляза кои точки на напрежение ще бъдат актуални и за в бъдеще. Това са продължаващата война в Близкия Изток, терористичните атаки в Европа и Турция, опасността от нов бежански натиск, който ще се окаже сериозен проблем за националната сигурност.

Той не изключва и преначертаването на границите в Европа, като взема под внимание албанския проблем, който ще става все по-актуален.

В това отношение ген. Киров допуска и едно възможно преначертаване на границите на Европа.

„Нещата трябва да бъдат разделени на две: напрежение извън границите на страната и напрежение, което се отразява вътре. На първо място поставям нестихващата война в Близкия изток и пораждащото се от нея напрежение. Не можем да не споменем и тези тежки терористични актове като тази в Ница, Берлин и следва да заключим, че напрежението, което поражда опасността от терористични актове извън територията на България, продължава“, заяви ген. Киров.

Според него това, което може да се определи, като сериозен проблем за националната ни сигурност е случилото се в Харманли. Друг сериозен проблем е заплахата от засилването на бежанския поток през нашата страната. За тази цел той съветва специалните ни служби и органите на МВР, както и разузнавателните ни служби да са особено концентрирани, и да държат своето внимание на висота, за да не допуснат изненади идващи от Турция.