Ген. Киров: Сърбия получава безвъзмездно съвременна бойна техника от Русия, а България от НАТО?

„Русия интерпретира действията на НАТО в Черно море като агресивни и ще предприеме ответни мерки. Напрежението между НАТО и Русия се развива в опасна близост до България и без съмнение ще повлияе на обстановката в региона“.

Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по Радио „Фокус“.

Според него случващото се в Черно море е игра на нерви, която ще продължава и занапред. Той се надява, че нервите на НАТО и Русия са достатъчно здрави и издържливи.

„Надяваме се, че нервите и на двете страни са достатъчно здрави и издръжливи, за да не се стигне до по-мащабно развитие и провокация, която да предизвика военен сблъсък“, коментира генерал Киров.

По неговите думи се създава опасна обстановка, която трябва да се наблюдава много внимателно от нашите въоръжени сили.

Той даде за пример Сърбия, която винаги е била обвързана с Русия, а сега е и заобиколена от страни членки на НАТО, в това число и България.

„Сърбия получава военна помощ от Русия. България като страна – член на НАТО има проблеми със своето превъоръжаване, а Сърбия получава безвъзмездно съвременна бойна техника, съвременни летателни апарати и ракетна техника. Сърбия се превръща в регионален фактор във военно отношение“, коментира още той.