Ген. Марк Мили: Русия е изгубила войната в Украйна в стратегически, в оперативен и в тактически план

В четвъртък сутринта на 17 ноември отново е обявена въздушна тревога над цяла Източна и Централна Украйна.

Около 8 часа са нанесени 4 руски ракетни удари срещу областния център Николаевск, съобщи ръководителят на военната администрация Виталий Ким.

След проведената седма сесия на страните от формата „Рамщайн“, които военно подкрепят Украйна, е съгласувано изпращането на противовъздушни средства за отбрана и муниции. След заседанието на пресконференция ръководителят на Обединения комитет на началник щабовете в САЩ ген. Марк Мили заяви, че Русия е изгубила войната в Украйна в стратегически, в оперативен и в тактически план. Москва е извършила огромна стратегическа грешка, започвайки войната, и не е постигнала нито една от своите поставени цели – да свали правителството в Киев, да превземе Одеса и да достигне Карпатите. На фронт от 900 км в момента Русия губи и оперативно, и тактически, въпреки че контролира около 20% от украинската територия, заяви генералът. Пред CNN Мили оцени, че е малка вероятността в момента Украйна да освободи Крим по военен път.

Бившият главнокомандващ на американските военни сили в Европа ген. Бен Ходжис заяви, че Крим ще се превърне за Русия в новия Херсон, защото скоро украинската армия ще започне да ограничава военните доставки към окупирания полуостров, предава УНИАН.

Междувременно НАТО и Полша заключиха, че ракетата, която се разби в Полша, вероятно се е отклонила, след като е била изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна. Полският президент Анджей Дуда заяви, че става дума за изолиран инцидент и няма непосредствена заплаха за полските граждани.

Източник: БНР