Ген. Румен Радев взима гласове и от ГЕРБ

Референдумът ще бъде успешен, сочат прогнозите на социологическа агенция „Маркет линкс“ по поръчка на БТВ. Данните представи в сутрешния блок на БТВ социологът Добромир Живков.

Разликата между Радев и Цачева се стопява – тя е 1,3%. Тя се дължи на консолидацията на левите избиратели. Това личи и по намаляване на подкрепата за кандидата на АБВ Ивайло Калфин, обясни Живков.

Не всички симпатизанти на ГЕРБ са склонни да подкрепят Цецка Цачева, сочат данните на агенцията. Тези, които биха подкрепили ГЕРБ са повече от тези, които подкрепят Цецка Цачева.

Според социолозите Веселин Марешки придобива популярност. Една от причините е, че преди изборите чуваемостта за тях се увеличава.

Радев не е извън системата, защото го подкрепя БСП, казва Живков.

Данните на подкрепата за кандидата на РБ Трайчо Трайков са 3,8%, на АБВ Ивайло Калфин – 3,5%. Кандидатурата за Калфин намалява, защото левите избиратели се преориентирали към ген. Радев.

Има потенциал при симпатизантите на ГЕРБ да бъдат привлечени за гласуване. Такъв потенциал има и при реформаторите, докато симпатизантите на БСП са на максимума на своята мобилизация. Една четвърт от 26,4% не са решили за кого ще гласуват.

Балотаж категорично между Цачева и Радев, сочат данните.

Радев побеждава според резултатите към момента. Причините – симпатизантите на подкрепящи кабинета като патриотите биха подкрепили Румен Радев. Към момента по-голяма част от реформаторите биха подкрепили Румен Радев, а не Цецка Цачева.

Очаква се отговор на въпроса ДПС кого биха подкрепили.

Социолозите са тествали и възможен балотаж Цецка Цачева – Красимир Каракачанов. При него побеждава Каракачанов. Ако на балотажа са Каракачанов и Радев, побеждава Радев.

Електоралните нагласи. 25% близо за ГЕРБ, 16,3% – за БСП, 6,9% – за ПФ.

В момента Румен Радев надскача електоралната подкрепа за социалистическата партия.

Никак не е изключена възможността след изборите да имаме генерал премиер и генерал – президент. Със сигурност част от симпатизантите на ГЕРБ вече са се насочили към подкрепа за ген. Радев, твърди Живков.

Около 70% е прогнозираната избирателна активност./Епицентър.бг