Ген. С. Симеонов: Пълзящ преврат в Граф Игнатиево е глупост на Ненчев

Бунт и пълзящ преврат на летците – пълни глупости!

Министър Ненчев не познава естеството на летателната работа.

Проблемите са много сериозни. Следствие недофинансиране се стигна до тези действия на пилотите. Нямам информация някой да подръчква пилотите.

Това заяви депутатът от ДПС ген. Симеон Симеонов, военен пилот и бивш началник на отбраната.

Когато е застрашена собствената сигурност пилотите спасяват първо себе си и второ скъпата матерална част. Чашата е преляла, защото пилотите са в безизходица. Ремонтът беше забавен от бившия министър на отбраната Ненчев. Договърът за ремот на МиГ-29 е престоял 6 месеца в касата на един от зам.-министрите му, заяви Симеонов.

Беше сключен договор за ремонт на МиГ-29,който продължи от 2006 до 2012 – поетапен ремонт. 2010-2011 трябваше да завърши и продължи абонаментното обслужване. Това гарантираше определен нальот. Но това абонаментно обслужване не се случи. Инженерно-техническият състав направи възможното да се удължи летателния ресурс на самолетите, припомни той.

Разкапана машина няма да бъде дупосната до полети. Самолетите не са толкова възрастни. Те са от 1989 г. В съседните държави имат и толкова годишни самолети имат и по-нови, каза още той.

Професията на военните пилоти е рискова. Нндофинансирането и неремонтирането в срок доведе до намаляване на количеството на изправните самолети и оттам намаляване на летателните часове. Това води до намаляване бройката на пилотите, които носят бойно дежурство, посочи генералът.

Имаме 15 самолета МиГ-29, сега имаме 7 летящи самолета. Два от тях дават дежурство, обясни той.

Ако бъде подписан договор за нов изтребител, той ще дойде най-рано след две години. А дотогава?, посочи Симеонов и допълни, че подготовката на пилотите не трябва да прекъсва.

Източниик: Фрог нюз