Ген. Шивиков: Защо трябва да мълчим, когато един престъпник-рецидивист е на свобода?

“Тази наглост вече преминава всякакви граници.

Защо трябва да си мълчим когато един престъпник-рецидивист е на свобода?

Последният случай е фрапиращ. Този самозабравил се циганин грабва брадва и започна да раздава по неговите закони „справедливост“. Преди дни имаше инцидент и с възрастен мъж от Павел баня”.

Това заяви ген. Димитър Шивиков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод последните цигански безчинства.

“Време е от първия човек в тази държава до последния да се осъзнаят. Не искам да насаждам етническа омраза, но е време за промени”, каза още той. “Препоръчвам на господата, цигани, които се бяха събрали вчера пред Министерския съвет да идат в гетата. Да си почистят кварталите, защото там е ужас и да накарат децата си да идат на училище”, отсече ген. Шивиков. По думите му има виновни за случващото се:

“Има три направление, по които може да се търси вината за случващото се. Това са властта, неправителствените организации и самите цигани”. “Не слагам цялата циганска общност под един знаменател. Да, те имат права, но трябва да спазват и законовите разпоредби на страната ни. Недопустимо е обаче по всякакви закони деца да раждат деца. Те сами си създават аутсайдери и маргинали. Как да очакваме да се случи нещо по-добро”, поясни още генералът.

Според него за всички беди си има преломна дата: “Преди 90-та година у нас имаше политика, според която циганите бяха сравнително добре социализирани – те живееха в големите квартали на градовете, живееха сред останалото общество и работеха, а много хора от тях бяха образовани. Но дойде прелома – 10 ноември. Тогава започна разрушаването на държавността, а най-потърпевши се оказаха циганите. Те бяха уволнявани и съкращавани, те бяха оставени на произвола на съдбата и те изпаднаха от обществото. Именно това породи тази среда, в която живеем днес”.

“Дано събитията от последните дни да не се окаже отварянето на Кутията на Пандора. Протестът ни във Войводиново целеше да изключим таймера на тази цъкаща бомба, но два дни след това пак бе включен”, каза още генерал Шивиков.

Източник: БЛИЦ