Ген. Тод Уолтърс иска в България и Румъния да бъдат разположени допълнителни войски на НАТО

Американският генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, предложи на съюзниците да разширят присъствието на алианса на източния фланг, а именно в България и Румъния, в отговор на предполагаемото натрупване на руски войски близо до границите на Украйна.

Това съобщи в събота списание Der Spiegel, позовавайки се на свои източници.

Според изданието генералът е направил подобно предложение по време на тайна видеоконференция с участието на представители на страните–партньори в алианса. Той призова за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния подобно по-рано в Полша и балтийските страни, като част от мисията за засилено предно присъствие.

Според „Шпигел“ предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят Засиленото предно присъствие на алианса, в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

„Шпигел“ твърди, че разполага с информация, че Уолтърс е „призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг“ на НАТО по време на видеоконферентен разговор с началниците на генерални щабове на „партньорски държави“.

Според информация на изданието този план всъщност ще „разшири присъствието на НАТО в рамките на Засиленото предно присъствие на алианса към България и Румъния.

НАТО засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата.

Източник: Епицентър.бг