Ген. Васил Василев: Не сме подготвени за противодействие на терористи, да не дава Господ да се случи нещо у нас

Европа пропусна своя шанс да противодейства на тероризма и затова плаща тежка цена.

Това каза пред ”България он ер” бившият директор на Националната полиция Васил Василев.

„Преди година и половина-две в Европа нахлуха млади хора-ислямисти, службите не си свършиха работата и те се пръснаха из целия континент. При това бяха добре оборудвани-имаха лаптопи, телефони и си свършиха работата ,за която бяха пратени. Сега ние плащаме цената на това бездействие“, каза генералът.

Според него, преди два месеца САЩ са предупредили Испания, че може да стане обект на терористична атака, при това е посочен и вероятния район на извършването-курортен град. Но испанските сили за сигурност са се насочили основно към Мадрид, като са смятали ,че ударът ще е там.

„Да не дава Господ това да се случи у нас! Не сме добре подготвени, няма превенция. Службите за сигурност отдавна са изпуснали контрола, държавата ни не е готова“, смята той.

Той бе категоричен, че е необходима превенция, сред рисковите групи да се следят, да се прониква сред тях, макар че е трудно поради езиковите бариери.

„Засега правим обучения, но не знаем как ще реагираме при реален опит за атентат“, каза още бившият полицейски шеф.

Според него, важното е да разбереш, че има хора, които готвят нещо лошо и да им противодействаш.

„От 25 години държавата изпусна процесите в гетата у нас. Няма контрол, разрешиха се незаконно да се строят къщи, да живеят хора от цялата страна, събират се на големи групи и с това не можем да се преборим. Генерират престъпност, живеят в техен свят и никой не иска да го промени. Не се вземат мерки, това е опасно. Трябва да се образоват децата им, така можем да ги откъснем от този начин на живот“, допълни Василев.

Източник: Фрог нюз