Генерал Филип Брийдлав призова Украйна да взриви Кримския мост

Бившият командващ на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви, че Украйна може да нанесе съкрушителен удар на Кремъл, като взриви Кримския мост.

За това могат да се използват ракети Harpoon, съобщава The Times.

Според Брийдлав атака срещу моста би била оправдана от руската агресия срещу Украйна от всички страни:

„Керченският мост е легитимна цел. Всички мостове имат своите слаби места. При правилния избор на цел Керченският мост може да стане неизползваем за известно време“, каза той.

За да направите това, можете да използвате ракети Harpoon, нанасяйки съкрушителен удар на моста, свързващ Керченския проток и континенталната част на Руската федерация.

Между другото, Брийдлав подкрепи такава атака, когато Русия нанесе въздушни удари по град Краматорск.

Керченският мост е цел номер едно за украинските военни. Това е „главната пътека“ на изтеглянето на резервите на Руската федерация. Това съобщи генерал-майор от въоръжените сили на Украйна Дмитрий Марченко в интервю за Радио Свобода.

На въпрос дали Керченският мост ще бъде една от целите, след като украинските военни получат обещаното оръжие, Марченко каза:

„Да, 100%. Не е тайна нито за техните военни, нито за нашите военни. Нито за техните цивилни, нито за нашите цивилни. Това ще бъде цел номер едно за поражение“, каза той.

Марченко смята, че трябва да отрежем „основния път“ за изтегляне на резерви. Веднага след като той бъде прекъснат, Руската федерация ще започне да се паникьосва.

„И повярвайте ми: тези, които бягаха в Симферопол и Крим с руски знамена, те бързо ще получат украински и ще бягат с украински. Е, защото, за съжаление, там населението е такова“, каза генерал-майор от ВС на Украйна.

Между другото, през Керченския мост Русия премества своите войски и техника на територията на Крим, както и на юг от Украйна.

По-рано военният експерт Олег Жданов оцени перспективите за удар по Кримския мост.

Превод: БЛИЦ