Георги Кадиев: Българската банка за развитие даваше кюлчетата в чекмеджетата

”ББР се превърна в банка, която пълни чекмеджетата.

Разбират се с някоя компания, че ще бъде финансирана, а тя връща жеста с кюлчета в чекмеджетата.

Единственото положително е, че целият риск за банковата система бе концентриран в ББР и управляващите оставиха другите банки без да им се бъркат, защото те и това могат – например, КТБ”, обясни финансовият експерт Георги Кадиев.

„Нищо в закона и в устава на Българската банка за развитие не разрешава да се дават огромни кредити, както стана ясно, че е правено. ББР бе превърната в играчката на властта“, каза още той в предаване на „Сега“.

Парадоксално е, че 0,0004% от компаниите, клиенти на банката, са взели цели 23 % от кредитите за близо милиард лева. Банката е кредитирала дори общини, дала е включително огромен кредит да се купи хотел в Гърция, т.е. ББР финансира гръцката икономика с публични средства. Ако е вярно и че големите кредити са давани на свързани лица, както се твърди за Делян Пеевски, това вече е нарушение и на европейските регулации, и на българското законодателство. Според Георги Кадиев най-голяма вина носи надзорният съвет на банката и принципалът й – Министерството на икономиката.

Що се отнася до НАП, новият финансов министър правилно се насочи към големите данъкоплатци – това са около 1000 компании, които дават 80 % от приходите от данъци, и е логично вместо да се занимаваш с останалите 400 000 фирми, да се концентрираш върху големите. Доскорошната директорка на НАП трябваше да бъде сменена още през 2018 г, когато изтекоха данните на над 5 милиона българи, но тогава всичко беше замазано, каза Кадиев.

„Другата голяма приходна агенция – „Митници“, правилно бе оглавена от професионален митничар, а не от полицай, както досега. Задачата на митниците не е да лови нарушители, каквато е задачата на полицията. Митниците на първо място трябва да обслужват бизнеса и гражданите. Това е 95% от работата им“, заключи финансовият експерт.

Източник: Фрог нюз