ГЕРБ 2012 г.: Магистрала „Хемус“ готова през 2017 г.. ГЕРБ 2019 г.: Магистрала „Хемус“ готова през 2024 г.

ГЕРБ през 2012 година казват:

Планираме до 2017 година автомагистрала „Хемус“ да бъде цялостно изградена.

Това каза днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на откриването на рехабилитираната пътна отсечка Старо Оряхово-Гроздьово във Варненска област, съобщава offnews.bg

Според министър Павлова участъкът между градовете Ябланица и Шумен ще бъде изграден наведнъж от един изпълнител. Около 1 млрд. евро е ориентировачната цена на трасето.

До 2014 година трябва да бъде изготвен идейният проект за магистралата и да се уточни трасето.

Следващите усвоени европейски средства ще бъдат за изграждане на автомагистралите „Струма“ и „Хемус“ , реализирането на тунел под връх Шипка и изграждането на скоростните пътища Русе-Велико Търново и Русе-Шумен.

Според министър Павлова след като тези проекти бъдат реализирани, инфраструктурата в Северна България ще може да бъде сравнявана с тази в Южна.

ГЕРБ през 2019 година казват:

Върви мащабно строителство и, както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 г. магистрала „Хемус“ ще е готова.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира строителството на участъка между Ябланица и Боаза, цитиран от Дарик