ГЕРБ е най-голямата прослойка в обществото ни – хиляди и хиляди хора на хранилка с публични финанси

Към четирите точки от предходен мой статус, обясняващи защо Корнелия Нинова е лично отговорна за поражението на БСП и главно заради нея БСП загуби спечелен мач, след като ББ се бе примирил и полегнал във вид, удобен за логаритмуване,
мой приятел, който води много по-активен обществен и предприемачески живот от мен, днес в наш разговор ми обърна внимание върху още една, пета причина.

Според него (и според мен) главна социална опора и партийна база на ББ за тези години е администрацията – държавна и местна. Това е най-голямата прослойка в обществото ни – хиляди и хиляди хора на хранилка с публични финанси. Тези хора почти изцяло са преквлючили на преследване на личното си благо, чрез „чопване“ от европейски фондове, държавни поръчки, рекет на фирми и изнудване на граждани – за всевъзможни услуги и лицензи, сертификати и разрешителни.

Тази прослойка не може нищо друго съществено да прави, освен да присвоява в собствена полза. Тя е много сериозен гръбнак на всяка власт и е с всяка власт, която й гарантира, че ще я съхрани на хранилката.

А Корнелия Нинова се превърна в опасност за нея с това, че постоянно говореше или подаваше сигнали за реваншизъм, за тотални ревизии, за кадрови разправи, за административни репресии…

По този начин тя настрои срещу себе си изключително опасен противник, който не само е многохиляден, но около него има семейства, роднини, близки, приятели.

Ако Корнелия Нинова бе мъдра и не се държеше като непредсказуем, дестабилизиращ, първосигнален и волунтаристки фактор, според моя приятел, ако бе подала ръка на администрацията или поне бе казала, че няма да има чистки, няма да има колективна сеч, а всеки в администрацията ще бъде оценяван индивидуално и според дейността му, тогава една не малка част от администрацията в държавата и общините, от тази свръхразплута мрежа от мислещи преди всичко за просперитета си хора би се преметнала към новата ръка, която ще им гарантира оставането на свръхизгодната хранилка. А никога не подценявайте невидимата дисциплинираща електората роля на мотивираната и мобилизирана администрация…

И това, казва моят приятел, е петата причина към твоите четири, поради които Корнелия Нинова прецака БСП на изборите – искрено и лично.

P.S. Ето и другите четири причини – Корнелия Нинова:

1. Направи така, че БСП се свърза с непредвидимостта, анархията, хаоса и резките вредни и опасни движения в грешната посока.

2. Направи така, че отблъсна умерения не-БСП и против-ГЕРБ електорат с абсурдната антиевропейска и прокремълска реторика.

3. Направи така, че от името на БСП говореха слаби нафталинени „експерти“ или истерични невъзпитани хулигани на словото.

4. Направи така, че като ББ в полА промени образа на БСП в гротескна лидерска партия и така гласуването вместо За БСП в голяма степен стана За Корнелия Нинова.

Проф. Николай Слатински, Фейсбук