ГЕРБ и партньорите им провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива

Днес премиерът Борисов наредил да няма ощетени от новия режим на пенсиониране, само че досега той на два пъти ги ощети, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г. Това не е спекулация както обявиха след брифинга в Министерския съвет“, обясни Нинова.

По думите ѝ от 68 000 души, които трябва да се пенсионират тази година, или 31% ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии.

Борисов на две стъпки ощети пенсионерите – първата направи кабинетът „Борисов 2“, втората – кабинетът „Борисов 3″, припомни тя.

Ето как – през 2015 г. беше приета реформа пенсионна „Калфин“. Ето ви го текстът на закона. Тази мъка и този хаос започна от 2015 г. Реформата „Калфин“ при управлението на „Борисов 2″ с АБВ. Това беше първата стъпка.

Втората стъпка беше предприета през 2018 г. от кабинета „Борисов 3“ . Стенограмите показват, че това решение е прието с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти“, каза Нинова.

„Само отварям скоба – щяха да се борят за 300 лв. минимална пенсия, а приеха тази реформа, с която утежниха закона от 2015 г.“, каза в началото на пресконференцията Нинова.

Ние сме последователни. Правителството на Борисов, с различни партньори, провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетява българските пенсионери и бъдещите такива, подчерта Нинова на пресконференция.

Нинова цитира стенограмите от заседанията на парламента, от кото се вижда, че депутатите от БСП са били против промените и през 2015, и през 2018 г.

„Тъй като днес чуваме, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от 2015 г. и от 2018 г. 2015 г. на 32 страници стенограма БСП обяснява защо това не трябва да се приеме. Горещи дебати, гореща позиция от името на БСП „против“ тази реформа. Не сме участвали в този консенсус.

Това решение е прието, извадила съм и гласуването с гласовете на ГЕРБ и АБВ. Стенограмите от 2018 г. показват, че решението е прието с мнозинство ГЕРБ – „Обединени патриоти“ отново след сериозни дебати, позиция и гласуване на БСП „против“ тази реформа. Т.е. ние сме последователни, че правителството на Борисов с различни партньори – АБВ и „Обединени патриоти“, провеждат такава целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива“, подчерта лидерът на БСП.

БСП е последователно срещу тази реформа, внесохме алтернативна, изтъкна лидерът на БСП. Нинова подчерта, че нищо от предлаганите от социалистите законови текстове не е било възприето от управляващите.

Премиерът наредил да няма ощетени. Ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна, попита риторично Нинова.

„Ако искат нещо да правят – то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство с този премиер приемат два пъти. Налагат се промени в Кодекса за социално осигуряване, за които предупреждаваме от 2015 г., че ще настъпи този хаос“, още веднъж заяви Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че управляващите противопоставят една група българи на друга.

От тяхната претенция за управление на стабилността, остана управление на хаоса, подчерта тя. Нинова припомни скандалите с неработещия търговски регистър през лятото, с винетките.

„От претенцията на управляващите за правителство на стабилността остана управление на хаоса във всички системи в държавата“, бяха точните думи на Нинова. „В момента цари пълен хаос. Тепърва щели да изчисляват какъв ще е ефектът, колко хора ще бъдат засегнати, колко пари ще трябват“, продължи Нинова, коментирайки темата с режима за пенсиониране.

Депутатът Драгомир Стойнев ще влезе на заседанието на парламента, за да предложи Силва Дюкенджиева за зам.-председател на ЦИК, каза Нинова в отговор на журналистически въпрос.

Източник: Епицентър.бг