ГЕРБ избраха Цецка Цачева за кандидат-президент, за да загубят изборите

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева

Бойко Борисов твърдо заявява, че ако ГЕРБ загубят президентските избори, ще подаде оставка и ще се отиде на предсрочни парламентарни избори. В същото време сякаш нарочно от ГЕРБ избират много слаб кандидат за президент в лицето на Цецка Цачева.

Може да се каже, че се е стигнало до избора на Цецка Цачева за кандидат-президент след данните на „Екзакта Рисърч Груп“, където 51% от анкетираните биха гласували, за който и да е кандидат на ГЕРБ. Докато основният опонент на ГЕРБ ген. Румен Радев е с едвам 25% одобрение. Това предполага, че от ГЕРБ дори и магаре да кандидатират на изборите, ще ги спечелят. Така пускат Цецка Цачева, както слаб кандидат, понеже са сигурни в победата си.

Обаче има и друг вариант, където умишлено да се иска ГЕРБ да загубят президентските избори и загубата да е използват, като повод за насрочване на парламентарни избори. Това се дължи на факта, че при евентуални предсрочни избори ГЕРБ биха се представили по-добре от изборите през 2014 година и така да се доближат до абсолютно мнозинство, и да управляват самостоятелно.

При този вариант те ще се откъснат от реформаторите и патриотите, които така или иначе им пречат на управлението. Партията ГЕРБ не се чувства в свои води, когато се налага да изпълнява щуротиите на коалиционните си партньори. Самият ГЕРБ е замислен на принципа „со кротце, со благо“, където буквално във външната политика се лижат всички възможни задници. Реформаторите обаче тласкат партията към противопоставяне на Русия, а патриотите към противопоставяне на Турция. Това не се харесва на ГЕРБ, като дори според някои данни 50-60% от електората на ГЕРБ се водят за русофили или хора с положителни нагласи към Русия.

Прогнозите са за балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев

Въпреки, че лявото политическо пространство в България е излъчило няколко кандидат-президента, на балотажа те ще се обединят срещу евентуалния опонент в лицето на Цецка Цачева. Според „Екзакта Рисърч Груп“ с най-голямо доверие в лявото пространство е Ивайло Калфин, където 35% била гласували за него, следван от Татяна Дончева с 27% и ген. Румен Радев с 25%. В същото време кандидатът на Патриотичния фронт, ВМРО и партия „Атака“ Красимир Каракачанов е с 33% одобрение. Тези обаче прогнози на „Екзакта Рисърч Груп“ са най-вероятно изманипулирани, за да възхваляват кандидата на ГЕРБ и да подценяват умишлено ген. Румен Радев, като неизбираем кандидат за президент.

Разумните очаквания са за балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев. На този балотаж лявото пространство ще се обедини зад кандидатурата за президент на ген. Румен Радев, като също така зад него ще застанат голяма част от националистите, които обединени представляват около 10% от електората. При тези положения е напълно възможно ген. Румен Радев да спечели президентските избори.

ГЕРБ не искат да управляват в момент, когато страната може да бъде залята от бежанци

Характерно за политиката на ГЕРБ е бягането от отговорност и не поемането на отговорни решения. Една от причините ГЕРБ да искат предсрочни парламентарни избори на пролет 2017 година е, че тази зима се очаква голям наплив на бежанци към България. От ЕС и САЩ ни натискат да ги приемаме на наша територия и още по-лошото да станем гореща точка на Балканите. Това не се харесва на повечето българи и недоволството, ще прерасне в редица протести и отрицателни нагласи към ГЕРБ. Поради тази и причина ГЕРБ е много вероятно съвсем мазно да се изнижат от ситуацията и да оставят служебно правителство да обира пешкира на народния гняв. В момента, когато се нормализират нещата на пролет да спечелят изборите и Бойко Борисов да се завърне на бял кон.

При всички положения кандидатурата на ГЕРБ за кандидат-президент не е силна и дава шанс да бъде разбит монопола им над държавата.