ГЕРБ категорични: Пенсиите няма да станат 300 лева

От ГЕРБ са категорични, че пенсиите няма да станат 300 лв. Единственото нещо, което може да се направи е увеличение на добавките за най-бедните за Коледа и Великден.

Това изглежда най-реалистичният вариант по една от най-горещите теми при преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти за формиране на бъдещата управленска коалиция, пише в. „24 часа“, позовавайки се на източници, запознати с разговорите.

Владислав Горанов и експертите от ГЕРБ са твърдо убедени, че предложеното шоково увеличение до 300 лв. представлява заплаха за пенсионния модел и ресурсите на държавата.

От ГЕРБ са склонни на минимална пенсия от 180-200 лв., като планът е, ако има финансов ресурс, това да се случи още от юни 2017 г. През следващите 2 години всички пенсии да се индексират с планираните и досега 2.6%, но за сметка на това да се увеличат великденските и коледните добавки за най-бедните.

ГЕРБ предлагат и нова схема за увеличаване на пенсиите, като те предлагат да има увеличение през 2018 г. на пенсиите с 3.1%, а през 2019 г. – с 2.9%.