ГЕРБ: Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина! Няма да напуснем НДК

Той не е принципал на тези помещения, не знам какво прави тук изобщо.

Хванал се е за Министерството на културата и държи да остане там като редовен министър.

Взима пример от г-н Рашков и неговите репресии, явно иска да стане любимец на новата управляваща коалиция. Това са мотивите, защото нямаме правни основания да освобождаваме помещенията ни. Това сподели заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов след акцията на Велислав Минеков.

По думите му Минеков е „еманация на овластената арогантност и простащина“.

Това е опит за отмъщение и някаква криворазбрана справедливост. Този човек в момента, с мотивацията на г-н Радев, се занимава с това да възстановява своето емоционално възприятие за справедливост, допълни Митов.

,,Чухме от медиите, че е връчено писмото долу на пропуските. Не знаем дали това нещо ще стигне до нас и по какъв начин. Ние знаем само, че тази молба е оставена долу на контролния пункт на портиера. Това няма значение. Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да се удовлетворят очакванията на всички онези, които се радват на всички малки или големи процеси по изчегъртването на ГЕРБ. Това са зрелища и за съжаление няма хляб в тях. Ние няма нито по смисъла на закона, нито по смисъла на нарочен акт основание да напуснем сградата на НДК“, уточни от своя страна Росен Желязков.

Ако г-н Минеков счита, че управлението на активи, които са поверени за управление на Министерство на културата, както и такива, които са в капитала на НДК, това е административна сграда, която е строена преди много години за нуждите на Министерство на отбраната, ако г-н Минеков смята, че не управлява добре активите Министерство на културата, той има възможността да го направи, защото има етажи под нас, които стоят празни. Може би трябва да проявим интерес в какво състояние са тези имоти. Тук става въпрос, че от болната глава на здравата се прехвърля един проблем и то в края на министерския период на един служебен министър, който не носи никаква добавена стойност освен зрелището. Странно е и мълчанието на президента, който трябва според мен да вземе отношение заради възстановяването на нормалността на политическия диалог, когато се търси консенсус и подкрепа за важните политики, които имат отношение към развитието на страната, допълни Желязков.

Според другия зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев „молбата не е акт на министъра“.

,,Законът е закон и е за всички партии. БСП, ДСБ не плащат наем, той важи за всички. В една парламентарна демокрация политическите партии трябва да бъдат стимулирани и да имат условия да изпълняват своите функции и дейност. Г-н Минеков руши институциите и обществото по този начин. Това ще има последствия и международни реакции“, заяви пред журналисти Даниел Митов.

Ако се твърди, че един или друг закон облагодетелства една или друга група физически или юридически лица, то управляващото мнозинство има възможност да промени законодателството. Нормативната регулация урежда обществените отношения. Към момента всички политически партии, които са представени в парламента, се ползват от тази възможност. Трябва да се спазват процедурите такива, каквито са. За самоволното използване на чужди длъжностни характеристики – г-н Минеков да се прави на областен управител, до известна степен има и състави в НК, които са свързани с превишаване на права и с използването на чужди компетенции. Правовият ред предполага всичко да се изпълнява по реда на закона, докато законът действа. Ако законът не урежда по правилен начин обществените отношение, Министерски съвет може да внесе предложение за промяната му. Дотогава една политическа сила, която е парламентарно представена и изпълнява задълженията си по закон, не може да бъде принуждавана по усмотрение на представител на Министерски съвет, защото това прилича на политическа репресия, коментира Желязков.

Източник: Novini.bg