ГЕРБ нарочно раздават пари на калпак, защото се надяват по този начин да спечелят изборите

Владимир Каролев атакува остро ГЕРБ в телевизионно интервю.

Той разкри, че партията на Бойко Борисов използва хитър метод, с който се надява да спечели следващите парламентарни избори.

„Парите, които държавата раздава, не падат от небето, те идват от данъците ни. И на най-богатата държава не ѝ достигат парите. Държавният бюджет винаги е лимитиран. Не трябва нищо да се раздава на калпак. ГЕРБ в момента нарочно раздават на калпак, защото се надяват, че по този начин ще спечелят изборите.“

Това заяви в ефира на „Денят ON AIR“ финансистът Владимир Каролев във връзка с необходимостта от данъчна реформа, за която президентът Румен Радев настоява. От КНСБ пък поискаха намаляване на ДДС-то на 15%.

„КНСБ играят интересна игра в последните години. Те са близки с правителството. Цялата история с 15-те процента е тотално невъзможна. Основните данъци на България са от акцизи и от ДДС. ДДС-то е по-важно. Ако намалиш с 1/4 ДДС-то, трябва да увеличиш други данъци. Те предлагат огромно увеличение на социалните разходи. Основните им членове са в държавната администрация. Думата „достойно възнаграждение“ не означава нищо“, коментира финансовият експерт пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от ГЕРБ не искат да има предсрочни избори и предложението за нова Конституция няма да бъде осъществено.

„Единственият дебат за данъците трябва да бъде следният – първо да се спре скритото увеличаване на данъчната тежест, което ГЕРБ прави. Това е данъкът върху труда – той е много висок в сравнение с другите европейски страни. ДДС може да се намали, но не от 20% на 15%. Постепенно може да стане това – с 1%, трябва да се види има или няма изсветляване“, обясни специалистът.

Каролев изтъкна, че намаляването на ДДС-то за ресторантьорството на практика е спасило бизнеса.

„Тази антикризисна мярка беше работеща. Но тя не може да се приложи навсякъде. В ЕС минималната данъчна ставка е 15%. Догодина трябва да се каже ясно, че данъкът върху труда е достатъчно висок и няма нужда да се увеличава. Г-жа Сачева каза ясно, че от 5-те милиарда лева, част от тези пари са за надбавки. КНСБ предложиха безумни увеличения за догодина“, каза още той.

Според Каролев от всички държавни структури НАП е най-ефективно работещата.

Източник: Petel.bg