ГЕРБ обърнаха палачинката: Прагът за кешовите плащания остава 10 000 лева

На комисия не чух нито един смислен пример, даже нито един, от колегите от останалите парламентарни групи, които не го гласуваха и прагът остана 10 хил. лева.

Не чух смислен аргумент каква покупка над 5 хил. лева би затруднила физическо лице, аз нямам такъв.

Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова за предложението на ГЕРБ прагът за плащания в брой да бъде 5 хиляди лева, което бе отхвърлено от комисията, предаде Агенция „Фокус“, цитирана от Епицентър.бг

„Тяхното гласуване според мен беше малко емоционално, защото не искам давам квалификации, че защитават сивия сектор“, посочи тя „Предложихме 5 хил. лева, защото това е балансът между това да има мярка, която да носи своите положителни страни за бюджета и това да не се затрудни стопанския оборот“, обясни Менда Стоянова.

„Решението да направим такова предложение взехме след множество срещи с работодатели, малък и среден бизнес, и обикновени хора“, допълни тя. „Ограничаването на кешовите плащания е важно, то е една от мерките за ограничаване на сивата икономика“, заяви Менда Стоянова.