ГЕРБ признаха: Има пълна дискриминация с храните към гражданите от Източна Европа!

„Конкуренцията в Западна Европа е по-висока и там потребителите са по-взискателни към храните, които консумират.

И не само към храните. Докато тук ние консумираме храни с по-ниско качество и по-висока цена.“

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той коментира темата за двойния стандарт на храните в страните от бившия „Източен блок“ и тези в Централна и Западна Европа.

„Отначало се отричаше двойният стандарт в храните. Но от две години вече се правят изследвания, които по неоспорим начин доказват двойния стандарт. В момента ЕК прехвърля към националните органи контрола, но как си представяте, че той ще може да бъде осъществен. Ето защо тук трябва нова нормативна база и ЕК да създаде нов орган, който да защитава потребителите. А те трябва да се научат да гонят своите права“, отбеляза Радев.

Той отбеляза, че производителите коректно посочват състава на хранителните продукти на етикета, но разликите са много големи – не само във вкусовите им качества. „Ние продължаваме заедно с колегите ми от Източна Европа с общи инициативи и се надявам, че ЕК ще реагира адекватно“, отбеляза гостът и допълни: „Има пълна дискриминация към гражданите от Източна Европа и това е недопустимо“.
„Установихме, че от една и съща марка се продават коренно различни продукти с коренно различни съставки. Същите марки храни, които се продават в Западна Европа, се продават тук с по-ниско качество. За съжаление разликите са много големи“, каза още той.

Емил Радев коментира, че съдебната реформа и борбата с корупцията трябва да бъдат проведени не защото някой от Европа изисква това. „Ние трябва да създадем в обществото една непримиримост към всякакви корупционни действия“, отбеляза той.

„По всички препоръки ние сме предприели действия. Но те се изпълняват от май месец, от тогава е правителството. При служебното правителство е имало пълен застой. При кабинета „Борисов“ има политическа воля и вярвам, че в края на 2018 г. ще имаме последния доклад – по мониторинговия механизъм. Има ясно показана политическа воля на правителството“, подчерта Емил Радев.

Източник: Епицентър.бг