ГЕРБ: Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски

ГЕРБ призова президента Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски.

Това каза в декларация от името на група народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков във връзка с вчерашното напрежение при паметника на Васил Левски, предаде Агенция „Фокус“.

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка. Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, заяви още Биков.

Според него поругаването на паметта на Васил Левски от страна на държавния глава е действие, което няма как да бъде подминато с мълчание и разбиране.

„Вчера Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. Вместо да изпълнява задължение на президент на всички българи, той прие да бъде тартор на партийна агитка. За ПГ на ГЕРБ той ще остане такъв докрая на мандата си. Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превъран в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, заяви още Биков.

Биков отчете, че това е обедно и недопустимо за всички онези, които искат да живеят в чиста и свята Република.

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски. Призоваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера“, заяви още народният представител от ПГ на ГЕРБ.

Той отчете, че България не е нито учебна площадка за политически аматьори. „България е Родината на Левски и Родината на всички онези, които я обичат и са готови да работят за общото благо“, заяви още Биков.

Поругаването на паметта на Апостола на свободата мина под патронажа на президента, каза още народният представител.

„Всяка година на 19 февруари българската нация отбелязва паметта на един от стожерите на българската национална идентична Васил Левски. На тази трагична дата ние си спомняме заветите на Апостола на свободата“, каза още Биков.

„Мястото, на което Васил Левски премина във вечността се почита като светиня“, посочи Биков и отчете, че нито един политик досега не се е осмелявал да оскверни това свято за всеки българин място. „Мястото, което апостолът на свободата даде живота си за България винаги е било място за обединение на българската нация.

Вчера традицията паметта да бъде почетена със смирение и от всички, беше нарушена от българския президент. Организирана агитка от средите на БСП заедно с полукриминали и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“, заяви още Биков.

Той отчете, че за ПГ на ГЕРБ подобни прояви са неприемливи и недопустимо. „На третата година от своето президентство Румен Радев не е в състояние да предложи нищо освен пошлост“, заяви още народният представител от ПГ на ГЕРБ.

Източник: Епицентър.БГ