ГЕРБ ще е първа политическа сила. Хората са готови да вървят напред и да работят, за да се подобрят условията на живот в България

Министърът на културата Боил Банов не трябва да подава оставка, без вината му да е доказана от прокуратурата.

Това заяви в интервю за програма „Хоризонт“ по БНР председателят на парламента и народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Янчева коментира изнесените от депутата от БСП Елена Йончева данни, включващи аудио запис, че като зам.-министър през 2016 година Банов незаконно е помогнал на фирма-изпълнител на обществена поръчка да не плати на държавата неустойка от 700 000 лева.

„Много лесно се говори по медиите и много лесно се обвинява. Ако (Йончева) има документи, да ги даде където трябва. Според вас, трябва ли (Банов) да подаде оставка заради медийно изказване? Чудесно е, че прокуратурата се е самосезирала. Нека приключат проверката и след няколко месеца ще има отговор. В момента министър Банов не трябва да си подава оставката“, каза Караянчева в предаването „12+3“ на националното радио.

Тя допълни, че Банов може да бъде изслушан по случая от депутатите, ако някоя парламентарна група го извика чрез съответната процедура.

„Усещането за корупция се засилва именно от това говорене на политическите сили. Едно е да кажеш, че някой има сестра, друго е да го докажеш. Едно е усещането, друго са конкретните факти“, коментира Караянчева оповестените вчера данни на „Трансперънси Интернешънъл“ за високото усещане за корупция у гражданите.

Председателят на парламента допълни, че е показателно как прокуратурата се е самосезирала по случая „Ало, Банов съм“ дори без БСП официално да подадат сигнал.

„Влезнали сме в предизборна обстановка и е важно да се търсят дивиденти от определена ситуация“, смята Караянчева за говоренето за корупция.

Цвета Караянчева коментира и отчетът на президентът Румен Радев за първите 2 години от мандата му, който беше изпълнен с критики към управляващите.
„За 2 години Радев можеше поне веднъж да говори пред депутатите“, каза тя по адрес на президента.

А за отчета му, представен пред медиите в понеделник, заяви:
„Очаквах да чуя конкретни предложения и какво той е направил за 2 години. Чух нападки, обиди и спиране на всякакъв диалог между институциите.“

„Разясних какво се прави в парламента, защото той за 2 години не дойде да направи едно обръщение към народните представители и българския народ. Критиките са полезни, когато са конкретни, а не препрочитани стари слова. Единствената разлика словата на президента е, че понякога са по-къси или по-дълги“, каза още тя по повод на вчерашната си реакция на думите на Радев, когато го обвини, че речта му сякаш е писана от президент на вражеска държава.

„Няма страх (у ГЕРБ от нова партия, подкрепена от Радев). Нека да направи партия, да почувства партийния живот, да се яви на избори и ако получи подкрепата – да управлява държавата. Работата по една партия не е само да размахваш пръст и да говориш негативно“, каза още Цвета Караянчева по адрес на Румен Радев.

„Очаквам ГЕРБ да са първа политическа сила.“

Има още много какво да се направи за България, но имиджът на страната в Европа и света е много по-добър след последните 10 години, каза Караянчева и допълни, че са нужни подобрения особено в малките населени места, където не може да се усети солидарност.

Председателят на парламента допълни, че минималната работна заплата и пенсиите се вдигат, но рязко покачване на доходите не може да стане веднага.

„Предсрочни парламентарни избори не са необходими, защото нямаме предпоставки. Всеки петък пътувам до избирателния си район и знам какво е настроението. Хората разбират, че има какво да се желае, но са готови да вървят напред и да работят, за да се подобрят условията на живот в България. Социологическите резултати преди изборите винаги показват близки резултати. Остават 3 месеца. Нека оставим гражданите да решат. Убедена съм, че ГЕРБ ще е първа политическа сила“, прогнозира Цвета Караянчева резултата от евровота.

Източник: Епицентър.бг