ГЕРБ: Ще върнем Боршош, като шеф на НДК, той има сериозна визия за Двореца!

Ключът в моята работа е да се случи ремонтът на НДК, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на културата Боил Банов, принципал на двореца.

Той призна, че има закъснение в ремонтните дейности – няма да приключат до 30 септември. Това забавяне обаче не било фатално, каза той.

Над 60% от дейностите са изпълнени. По-важно е всичко да се изпълни качествено и законосъобразно, каза още министър Боил Банов.

„Дадените пари от Министерския съвет са 17 млн. лв, сега има налични 5,5 млн. Има 1,2 млн. в сметки, но има и разходи за 600 000 лв. Има постъпления от наеми. Трябва да успея с тези пари“, каза още министърът.

Многократно съм разговарял с г-н Боршош, той има своя визия и своя логика, каза още министърът. Според него Мирослав Боршош има сериозна визия за развитието на двореца. Затова ще го върне на работа, ако проверките на ДАНС и прокуратурата завършат добре за него.

„НДК оживя по времето на управлението на Боршош“, посочи министър Банов. „Той беше се превърнал в мъртвило. НДК в последните години се превърна в истински център на културата. За мен това трябва да се продължи. Проблемът не е в посоката, а в баланса на изразходените средства и възвращаемостта им“, добави министърът.

Боил Банов повтори думите си, казани пред парламентарната анкетна комисия за ремонта на НДК, че вицепремиерът в служебното правителство Деница Златева на 2 май е приела финансовия отчет на Боршош и го е освободила от финансова отговорност. Като ви освободят от финансова отговорност това означава, че ви дават някаква свобода, даде тълкуване министърът.

Не съм казвал, че Златева е сключвала договори, по нейно време комисиите са излезли със становище, че трябва да се одобрят договори – това съм казал, обясни министър Боил Банев.

Източник: Епицентър.бг