ГЕРБ ще закриват болници, които харчели твърде много пари. Бойко спешно привика министри

Спешна среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет е започнала в 12,30 часа днес.

Министър-председателят извика при себе си финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър Кирил Ананиев във връзка със злоупотребите в болниците.

На срещата в Министерския съвет присъстват представители на спецслужбите.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че държавата ще закрива болниците с най-много дългове.

При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване“, обяви Кирил Ананиев пред БНТ в първото си интервю, откакто е на поста. За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците. „В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността“, съобщи здравният министър и допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения.

„По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения“, поясни той. „Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи“, обясни Ананиев.

Източник: Епицентър.бг