ГЕРБ: Служебният кабинет е взел решение, с което корпоративният данък ще скочи с 50%

От къде българите да научат, че правителството се е присъединило към инициатива на Г-7 за повишаване на данъците?

„Това е служебно правителство, функциониращо без парламентарно мнозинство.

Ако не е забранено от закона, политическият морал не предполага то да се ангажира с решения. Откъде българските граждани, предприемачи, работещи, трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициативата на Г-7 за повишаване на данъците. Най-наблюдателните представители на бизнеса могат да го научат от сайта на ОСР“.

Това заяви Томислав Дончев на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. На него стана ясно, че България се е присъединила към решение, с което корпоративният данък ще скочи с 50%.

(Сега корпоративният данък е 10%, ако се вдигне с 50%, това означава да стане 15%)

Решението е било взето на заседание на Министерския съвет на 30 юни. Точката е била 17-а в дневния ред.

Александър Иванов разказа повече за това присъединяване. Той отбеляза, че това е направено без никакви обсъждания и срещи с бизнеса и тринстранката.

„С 50% ще бъдат повишени данъците. Защо финансовият министър не даде пресконференция, за да обясни? Кой го е притиснал в някоя стаичка? Финансовият министър е длъжен да даде отговора, а може би и президентът Радев. Кой от анонсираните приоритети на служебния кабинет беше изпълнен? Това влияе много на бизнес климата“, допълни той.

„Взето е едно непочтено решение и решение, което е непрофесонално. Вдигането на данъци със сигурност означава по-малко работни места и по-висока безработица. Ако корпоративният данък се вдигне с 50%, над 1 млрд. лв. ще бъдат взети от бизнеса. Това е и скритият сценарий. Всичко наши опоненти дават утопични обещания. Тези утопии не са възможни, ако не се вдигат данъците и осигуровките“, заяви Деница Сачева.

„Служебното правителство е вербално свръхактивно. Негови представители говорят толкова много, че не ми е ясно кога работят. Имаме нови жанрови – риалити от баня и селфи от източен язовир. По-същественият въпрос е защо тук има тишина. Защо има тишина? Ние настояваме да чуем позициите на партньорите в съвета за тристранно сътрудничество как гледат на инициативата за повишаване на данъците“, отново взе думата Томислав Дончев.

„Редно е президентът, който е принципал на това правителство, също да излезе с позиция какво е отношението му към тази инициатива“, продължи Дончев.

„На фона на тази тишина, имаме силен шум от страна на един доста объркан човек, който през последните два месеца броди в ефир. Това е г-н Бойко Рашков. Понеже два месеца всички са против нас – и МВР, и една сериозна част от медиите, въпреки това, ние продължаваме да стоим на първо място и сега явно се дава заключителната част на своята активност. Днес дори прочетохме, че той започва атака срещу БПЦ. Искам да му кажа, че за 19 имота той може да прави сделки. Такива дървени комунисти са се опитвали да унищожат църквата 100 г.“, коментира и Тома Биков.

Той изрази и надежда, че свещеници и митрополити няма да бъдат викани на разпити по полицейските управления, както активисти на ГЕРБ в цялата страна.

Епицентър.бг припомня

Какво решение е приело служебното правителство на 30 април:

В дневния ред на правителственото заседание от 30 юни т. 17 е следната:

РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПОЗИЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛ­ГАРИЯ ЗА ВОДЕНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ В РАМКИТЕ НА ПРИОБЩАВАЩАТА РАМКА ПО ВЪПРОСИТЕ НА ПЛАНА BEPS КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ ЗА НАМИРАНЕ НА ОБЩО РЕШЕНИЕ ОТНОСНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ НА ДИГИТАЛНАТА ИКОНОМИКА.

Внася: министърът на финансите

Решението на правителството от 30 юни гласи:

Одобрена е позицията на страната ни за предстоящите преговори в ОИСР за данъчното облагане на дигиталната икономика

Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни за преговорите в Приобщаващата рамка по въпросите на BEPS (Base Erosion and Profit Shifting – свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за намиране на общо решение за предизвикателствата при данъчното облагане на дигиталната икономика.

Решението е във връзка с предстоящото заседание на Приобщаващата рамка на 1 юли 2021 г.

България принципно подкрепя предложението на ОИСР за решаване на въпросите за данъчното облагане на дигиталната икономика, като в позицията са направени и някои бележки по конкретните параметри на това предложение, става също така ясно при какви обстоятелства страната ни би подкрепила някои от тях.

В позицията е посочено, че нашата страна смята, че новата международна данъчна структура трябва да отчита икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна, че минималната данъчна ставка трябва да се прилага за международни корпорации с над 750 млн. евро оборот, както и да не се прилага за компании, базирани в страна членка с голям брой работници.

Какво представлява Глобалното споразумение на ОИСР за данъчното облагане на дигиталната икономика?

На 1 юли Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви, че 130 държави и юрисдикции са подкрепили новия двустепенен план за реформа на международните данъчни закони. Според ОИСР присъединилите се държави представляват 90% от глобалния брутен вътрешен продукт продукт. Целта е мултинационалните компании да плащат справедлив данък в държавите, в които оперират.

Проектът предвижда пакет от два стълба:

Първият стълб осигурява по-справедливо разпределяне на печалбите и данъците между държавите с оглед най-големите мултинационални компании, включително дигитални такива. Той ще прехвърли някои данъчни приходи от страните, в които са регистрирани тези компании, на други пазари, на които те имат активност и получават печалби, независимо дали тези компании имат физическо присъствие на тях.

Вторият стълб се отнася до въвеждането на минимална ставка на корпоративния данък. Предложението е тя да е минимум 15%.

Крайните решения по споразумението се очаква да бъдат приети през октомври 2021 г.

Източник: Епицентър.бг