ГЕРБ свика ултрамодерен конгрес, партията ще обяви Борисов за „пътеводна светлина“

ГЕРБ ще проведе днес четвъртия си отчетно-изборен конгрес.

Форумът започва в 12 часа в изложбената зала на Интер Експо център.

На събитието ще присъстват 1200 делегати от цялата страна и над 150 гости от България и чужбина. Делегатите ще изберат председател, заместник-председатели, Изпълнителна комисия и Контролна комисия.

От управляващата партия обещаха невиждана досега за политическо събитие мултимедия и 3D мапинг. Тази технология се радва на изключителна популярност по света и за първи път в нашата ще бъде специално изградено по време на мероприятието на ГЕРБ. Посланията и речите на силните членове на ГЕРБ, както и приятелските послания на техните европейски гости ще бъдат илюстрирани по наистина впечатляващ и въздействащ начин, информират от партийния пресцентър.

Сериозни промени в ръководството на партията не се очакват. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи през седмицата, че Бойко Борисов ще бъде преизбран за лидер. Промени в първите две нива категорично няма да има – и занапред заместници на председателя ще останат Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Единствените рокади ще бъдат козметични и те са свързани с 10-членната Изпълнителна комисия, твърдят депутати от управляващата партия. Очаква се за неин член да бъде предложен бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев. Депутатът, който плати с поста си за опита да тушира скандал с опозицията, породен от реплики на Бойко Борисов, че има „депутати, замесени с наркотрафик“, ще бъде компенсиран с партиен пост. Главчев най-вероятно ще заеме мястото на министъра на правосъдието Цецка Цачева в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Отпаднала е опцията той да измести шефката на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Последната е считана за най-близка до премиера, заедно с шефката на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова.

Изпълнителната комисия е считана за „тясното партийно ръководство“ на ГЕРБ, но не действа на принципа, който ръководи останалите български партии у нас. Партийният орган е по-скоро проформа, тъй като няма регулярни заседания. В редките случаи, когато се свикват заседания, задачата на Комисията е да „узакони“ вече обявено политическо или кадрово решение на Бойко Борисов.

Източник: Епицентър.бг