ГЕРБ връщат по спешност Постановление № 208 за отглеждане на бежанци в България

Приемането на Наредба № 208 за интеграцията на бежанците е приоритет на новото правителство.

Темата е била дискутирана на първото заседание на кабинета миналата сряда, научи „Сега“ от източници от МС.

Причината е, че служебното правителство блокира интеграцията и страната ни е заплашена от санкции от Европейската комисия с отмяната на старата наредба.

Кабинетът на Огнян Герджиков го направи с мотива, че документът не работи и заплашва националната сигурност. Истинската причина обаче беше, че отмяната й беше предизборно обещание на президента Румен Радев и БСП. Седмица по-късно новата наредба беше пусната за обществено обсъждане, но се отличаваше много малко от отменената. Така реално беше блокирана интеграцията на бежанците и бе застрашена националната сигурност. Сега, след като получат статут – бежански или хуманитарен, никой не знае къде точно отиват чужденците.

Проектът вероятно отново ще бъде променен, за да се съобрази с исканията на Патриотичния фронт, който е особено чувствителен по темата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред bTV: „Държавата си изми ръцете и хвърли отговорността изцяло на местната власт, която няма ресурса да се справи. Нека говорим откровено – всеки кмет иска да бъде преизбран, а не да си навлича гнева на хората. И когато тези хора нямат достатъчно информация, когато не е обяснено за какво става дума, естествено, че се страхуват. Резултатът е случаи като този в Елин Пелин. В Европа има специални задължения на изпълнителната власт, държавата е отговорна за подобни случаи.“