Герджиков: България ще престане да бъде правова държава, ако преследва приватизацията

Герджиков призна, че е „накърнено чувството на справедливост“ вследствие на начините, по които са били продавани част от държавните активи

България ще престане да бъде правова държава, ако започне днес да търси наказателна отговорност за приватизационни сделки отпреди 20 години.

Това каза бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков пред БНТ.

Най-големите партии парламента са съгласни за промяна на конституцията, така че да отпадне давността за престъпления, извършени по време на приватизацията през 90-те години на миналия век. Предложението е на ГЕРБ.

„Няма пречка това да стане, но за да стане е необходимо да падне член 4 от конституцията: България е правова държава“, каза в интервю за националната телевизия Герджиков, който оглавява консултативния Съвет по законодателство към Народното събрание.

Той каза, че няма пречка да бъдат обезсилени приватизационни сделки, когато и да е, ако те са незаконни, но да се въвеждат санкции с обратна сила за сделки, които са били сключени в съответствие със закона, би означавало, че България престава да бъде правова държава

Герджиков призна, че е „накърнено чувството на справедливост“ вследствие на начините, по които са били продавани част от държавните активи, но и че „изпуснахме влака за тези сделки преди 20 години“.

Източник: Nbox.bg