Гергов получил кредит 32 млн. лв. в нарушение от държавната ББР при Борисов 2 в оставка

Правораздавателните органи разследват огромния кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) за фирмите на Георги Гергов по решение на кабинета „Борисов 2“ в оставка. Съобщението e на Николай Стайков от Антикорупционния фонд пред Евроком.

Причината е нарушението на правилника на банката, който забранява отпускане на средства на политически дейци. А при отпускането на кредита Гергов е член на висшия орган на БСП – Изпълнителното бюро.

Фондацията „Антикорупционен фонд“ е сезирала прокуратурата и регулаторните органи в България за кредитите, които държавната Българска банка за развитие (ББР) е отпуснали на фирми на политика и бизнесмен Георги Гергов.

Кредитите на държавната Българска банка за развитие (ББР) към „Международен панаир Пловдив“ (МПП) АД и „Слънчев ден резидънс“ АД нарушават както уставите на двете дружества, така и установените банкови практики, подчертават от „Антикорупционния фонд“.

След извършен анализ от правния център на фондацията, събраните документи и становище са били изпратени до Българската народна банка и Главна прокуратура.

В хода на проверката – от „Антикорупционния фонд“ са установили, че отпуснатите в края на 2016 година кредити към двете дружества – на обща стойност 31.8 милиона евро, са в директно нарушение на устава на държавната банка. Според него изрично се забранява кредитиране на политически партии и свързани с тях лица.

В изпратения до банковия регулатор и прокуратурата сигнал се иска освен проверка на законността на отпуснатите кредити и проверка на действията или бездействията на надзорните и одитните органи на ББР – с оглед на факта, че става дума за най-големия кредитополучател на единствената държавна банка в България.

Отпуснатите на „Международен панаир Пловдив“ (МПП) АД и „Слънчев ден резидънс“ АД кредити се оказват и в противоречие с устава на самото пловдивско дружество. В него изрично е записано изискване за одобрение от общото събрание при случаи на залог на активи в полза на трети лица. В случая активите на панаира се оказват заложени в полза на „Слънчев ден резидънс“ АД.

При отпускането на анализираните от „Антикорупционния фонд“ кредити към МПП АД, са нарушени и редица установени банкови практики. Дружеството-заемополучател не е имало одобрени от общо събрание годишни финансови отчети за предните две години. Това е в противоречие с установени банкови практики и правила за оценка на риска при кредитиране. Установени са и редица въпросителни около начина на отпускане на кредита, който е използван за рефинансиране на стари задължения.

Кредитите са отпуснати през декември 2016 г, когато държавата подкрепя Георги Гергов. Отпуснатият от ББР заем в размер на 31.8 млн. евро. е за Международен панаир Пловдив. Сумата е съставена от няколко транша. Първият е от 13 млн. евро и е предназначен за цялостно рефинансиране на задълженията на Панаира към Уникредит Булбанк по договор за комбиниран банков кредит от 10 юни 2010 г. Други 12 млн. евро от втория транш са отново за рефинансиране – по инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, сключен на 30 септември 2014 г. Според вписания в Търговския регистър залог върху Международен панаир Пловдив АД 6.8 млн.евро от кредита от ББР са за новосъздадената му компания Слънчев ден резиденс за завършване строителството на апартаментните хотели Вероника и Мираж

През януари 2017 г. Гергов прави нови прекредитирания, използвайки за обезпечения Панаира, в който е съдружник с Община Варна и (все още) с Министерството на икономиката. Новорегистрирано дъщерно дружество на Панаира – Парк-хотел Санкт Петербург инвест получава 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д.

През април 2017 г. общинския съвет в Пловдив одобри сделката за Ппанаира, като Георги Гергов стана собственик на 51% от Панаира, Община Варна 29% и Община Пловдив 20%.

Две седмци по-късно, след като гръмна скандалът ЦУМ-гейт за срещата Цацаров-Дончев-Гергов, премиерът Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и нареди на кметовете на Пловдив и Варна Иван Тотев и Иван Портних, както и на общинските съветници да отменят решението за приемане на държавните акции от Панаира, заради „запазване на името и честта на партията”.
По същата причина Георги Гергов пък бе принуден да подаде оставка като член на ИБ на БСП.

Отпускането на толкова голям кредит от държавната банка в нарушения на уставните ѝ норми, което става по нареждане на кабинета „Борисов 2“ в оставка, даде основания за политически тълкувания на финансовите операции на Гергов – че това е като отплата за „приятелството“ му с Борисов и като „подкуп за обещаната от Гергов, по негови признания, коалиция между БСП с ГЕРБ след изборите, за която той призна, че е лобирал“.

Според източници от червената централа обаче, БСП няма нищо общо с бизнес делата на Гергов, още по малко с кредита, който му е бил отпуснат, пише „Епицентър“.

Източник: RNS